Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 невероятни ползи за организма от туршията

17 ноември 2020, 09:00 часа

Наред с дебелите пуловери и киселото зеле, зимата носи със себе си и хрупкавата туршия. В суровата домашна туршия качествата на зеленчуците са запазени, защото не са варени. Какви обаче са ползите за организма от тази „зимна салата”?

1. Засилва метаболизма

Това е особено важно както за хората, които се борят с излишните килограми, така и тези, които имат проблеми със стомаха (а както знаем, почти всеки трети българин страда от такива). Тази огромна полза от туршията се обяснява с процеса на ферментация, който е в основата на приготвянето й. По време на процеса се отделят специални ензими, които подсилват дейността на червата, а освен това отделящите се дрожди намалят нивото на захар в организма.

2. Съдържа много витамини и минерали

Както вече споменахме, всички качества на зеленчуците са запазени, защото няма топлинна обработка. Но освен това, в туршията има огромен запас от калий, а той подпомага бързото възстановяване както от физическо претоварване, така и от болести. В допълнение, калият изиграва важна роля за здравата мускулатура на тялото.

3. Съдържа и омега-3 мастни киселини

Всички сме запознати с огромната полза за организма от тях. Те подобряват зрението и повишават концентрацията, намаляват всякакви психологични разстройства, подсилват имунитета, а също така имат противовъзпалителен ефект.

Мария Василева
Мария Василева Отговорен редактор
Новините днес