Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

20 съвета, одобрени от лекари, които ще ви предпазят от болести през есента

20 септември 2024, 11:49 часа

Пристигането на есента не означава, че е гарантирано, че ще се разболеете, но изглежда, че през по-студените месеци хората около вас непрекъснато ви обсипват с кашлица и кихане. Неприятната настинка или грип е ужасен начин да прекарате уикенда, особено когато има толкова много забавни дейности, които да отметнете в списъка.

Още: Най-добрите естествени средства за облекчаване на възпалено гърло и сезонни настинки

За щастие има много лесни неща, които можете да приложите, за да се предпазите от микроби и вируси през този сезон и много от тях не включват раздаването на всичките ви трудно спечелени пари в аптеката.

„Най-новите изследвания разкриват, че някои промени в начина на живот могат да засилят естествените защитни сили на тялото ви, за да ви помогнат да се предпазите от настинки и грип“, казва д-р Джейкъб Тейтелбаум. Тези интелигентни стратегии са лесни за прилагане в живота и могат да ви помогнат да поддържате имунната си система в бойна форма. Ето някои одобрени от лекари методи за поддържане на здравето през този сезон.

Не споделяйте прибори

Може би си мислите, че е сладко да нахраните любимия човек с хапка от вилицата си, но трябва да помислите два пъти, преди да споделите приборите. Според клиниката в Кливланд вирусите на настинка и грип могат да се предават чрез слюнката, така че запазете тези вилици за себе си.

Пейте азбуката, когато си миете ръцете

Д-р Том Рифай казва, че е важно да миете ръцете си редовно, за да избегнете разпространението на микроби. Неговият забавен съвет, за да сте сигурни, че сте задълбочени: Прегледайте азбуката, докато го правите. Той добавя, че трябва да отделите допълнително време за измиване на върховете на пръстите си и задната част на кокалчетата на пръстите, които са обичайни части на ръцете, които хората използват, за да докосват лицата си.

Увеличете приема на пресен джинджифил

Пресният джинджифил е не само вкусен, но и може да ви предпази от разболяване. „Това може да помогне за намаляване на възпалението във вашите носни проходи и синуси“, казва д-р Таня Елиът.

Ваксинирайте се

Ваксините не са „сребърен куршум“, казва д-р Рифай, но „когато погледнете данните, те работят доста добре“. Най-доброто усилие да избегнете заразяването с грип изисква да си направите противогрипна ваксина. Д-р Рифай подчертава, че ваксинирането е свързано не само с личното ви здраве, но и със защитата на други хора, чиято имунна система е изложена на по-голям риск да се разболее от грип и да не може да се пребори с него, като например малките деца и възрастните хора.

Събувайте обувките си

Д-р Елиът предлага да държите поставка до входната врата, където да поставяте обувките си, когато се приберете вкъщи. „Това ще помогне да се предотврати проследяването на вируси и бактерии в дома“, казва тя.

Помислете за носене на маска

Ако общественият транспорт е част от ежедневието ви, сигурно, често може да се чувствате като в капан в пълна с микроби кутия. И това е отчасти вярно. За да се преборите с това, д-р Рифай препоръчва да носите маска, която може да ви предпази от микробите на другите. Проучване от 2008 г. установява, че когато хората използват правилно маски - което означава, че те са добре прилепнали и са уплътнени около носните проходи - вероятността да бъдат диагностицирани с грип е с 80% по-малка.

„Ако ми се наложи да бъда в такава ситуация, въз основа на данните, бих носил маска“, казва д-р Рифай. „Като баща, а сега управлявам собствена компания, не бих могъл да си позволя да се излагам на риск, а изглежда, че имаме дяволски добри доказателства, че те работят.“

Дръжте пръстите си на топло

Ако краката ви винаги са студени, вземете чехлите, за да не се разболеете, казва д-р Рон Екълс. Как? Хладните крака карат мозъка да пести телесна топлина, което от своя страна намалява притока на кръв към областите, които бързо губят топлина, обяснява той. Намаленият приток на кръв означава по-малко бели кръвни телца, които се борят с инфекциите, което ви прави по-уязвими към вирусите.

Потопете се в солена вода

Вече знаете, че гаргарата със солена вода може да помогне за успокояване на възпаленото гърло, но ако го направите предварително, може да предотвратите появата му. В проучване от 2005 г., учените установяват, че използването на смес от 240 милилитра топла вода и ½ ч.л. сол в продължение на поне 10 секунди два пъти дневно намалява риска от вирусни инфекции с 34 %. „Когато вдишваме болестотворни бактерии или вируси, те могат да заседнат в лигавицата в задната част на гърлото“, казва д-р Кари Демерс. Солта е естествен антисептик, така че може да отмие проблемните храчки и да прочисти болестотворните нашественици, добавя тя.

Откажете се от болкоуспокояващите

Аспиринът, ибупрофенът и другите нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) действат, като потискат естествените защитни съединения, включително белите кръвни телца, казва д-р Демерс. Тя добавя, че именно те са отговорни за атакуването и унищожаването на нахлуващите микроби, така че се опитайте да избягвате тези хапчета по време на сезона на настинките, освен ако наистина не се нуждаете от тях.

Упражнявайте се ежедневно

Проучванията показват, че включването на тренировка, например бърза разходка, в ежедневието ви може да намали риска от настинка с цели 50%. „Редовните упражнения стимулират мозъка да произвежда повече серотонин, допамин и човешки хормон на растежа“, казва д-р Памела Пийк. „Тези съединения помагат на тялото ви да оптимизира производството на антитела, борещи се с микробите, и ги правят по-агресивни, когато се сблъскат с нашественици.“ Още една добра новина: „Дори частични упражнения - 15 минути тук или там - могат да бъдат достатъчни!“

Изпийте чаша чай

Проучванията показват, че хората произвеждат три пъти повече интерферони - мощни протеини, които унищожават вирусните нашественици при контакт, ако изпиват по 600 милилитра черен чай дневно. Вероятно това се дължи на естествено силните антиоксиданти в напитката, казва д-р Пийк. За да постигнете по-голям ефект върху здравето, оставете чая да се запари за няколко минути, преди да отпиете: изследванията показват, че това помага за освобождаването на повече антиоксиданти от напитката, които се борят с болестите.

Включете телевизора

Ако днес гледате телевизия в продължение на 30 минути, това може да ви предпази от настинки и грип по-късно. Според изследователи от университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг ежедневната почивка за гледане на телевизия може да намали риска от заболяване с до 80%. „Хормоните на стреса кортизол и адреналин забавят работата на белите кръвни телца, което затруднява унищожаването на нахлуващите вируси“, казва д-р Демерс. „Но една забавна почивка, която ви кара да се чувствате спокойни, намалява отделянето на адреналин и кортизол в рамките на няколко минути, което позволява на имунната ви система да атакува агресивно нашествениците.“

Помислете за изработване на изделия

Шиене, скрапбукинг, квилинг - каквито и хитроумни проекти да предпочитате, прекараните само 20 минути в работа по тях могат да засилят имунитета ви със 76%, според експерти. „Това е така, защото способността на организма ви да произвежда бели кръвни телца, борещи се с вирусите, и защитни антитела се повишава веднага щом производството на хормоните на стреса спадне“, казва д-р Демерс.

Спете повече

Още една причина да се наспивате достатъчно: „Дълбокият сън е основното време за изграждане на антитела срещу инфекциите и интерлевкини, които са естествени борци срещу възпаленията и болестите“, казва д-р Пийк. Проучванията показват също, че хроничната умора може почти да удвои риска от заразяване с неприятни инфекции, да не говорим, че ще останете болни по-дълго. За щастие дрямката в продължение на осем часа може да намали риска, така че се успокойте и легнете в леглото.

Направете си масаж

Смятайте, че това е чудесно извинение да отидете в спа центъра: Изследователите са установили, че успокояващите движения на масажа могат да намалят производството на отслабващите имунитета хормони на стреса в организма, като същевременно увеличат с 30% хормоните на доброто настроение като допамин и серотонин, казва д-р Уенди Уорнър. Нямате време за професионално лечение? Масажирайте скалпа, лицето и шията си с бавни, кръгови движения в продължение на 10 минути дневно, препоръчва тя.

Закусвайте

Тя наистина е най-важното хранене за деня, особено ако сте заобиколени от кашлящи хора. Според изследователи от Медицинския център на Университета в Маастрихт, Нидерландия, вероятността хората, които закусват, да станат жертва на вирусни инфекции е наполовина по-малка, тъй като редовното сутрешно хранене утроява производството на гама-интерферон в организма - естествено антивирусно съединение. И не е необходимо да приготвяте нещо изискано, за да получите тази защита: експертите твърдят, че всяка сутрешна закуска е подходяща (дори за деца), стига да се чувствате сити.

Почистете телефона си

Въпреки че настинките и грипът до голяма степен се предават по въздушно-капков път, все пак можете да прехвърлите микроби от пръстите си на устройството си и обратно, според проучване на Станфордския университет. (Да не говорим, че около 30% от вирусите на повърхността се озовават в очите, носа и устата ви.) Почистете екрана с леко влажна микрофибърна кърпа, която премахва 100% от патогените на MRSA, без да повреди телефона. Не забравяйте също да почистите калъфа на телефона си с дезинфекцираща кърпичка.

Намалете топлината

„Топлият, сух въздух разрушава защитния лигавичен слой в носа ви, който помага за предотвратяване на проникването на микроби“, което улеснява нахлуването на вируси, казва д-р Мартин Хоп. Студеният въздух навън също не задържа много влага и честото превключване между две драстични температури е рецепта за бедствие. За да предотвратите подсмърчането, опитайте два пъти дневно изплакване с физиологичен разтвор, за да възстановите овлажняващата бариера и да отмиете микробите.

Отделете време за медитация

Още веднъж науката доказва, че грижата за вашето психично здраве има положителна възвръщаемост върху вашето физическо благополучие. Проучване установява, че хората, които са участвали в осемседмична програма за медитация на вниманието или умерено интензивен режим на продължителни упражнения, са имали по-ниски нива на остри респираторни инфекции (ОРИ) - науката говори за настинки, грип и грипоподобни заболявания — в сравнение с контролна група. Високите нива на кортизол потискат имунната ви система и двете дейности помагат да се противодейства на това, казва д-р Амбър Тъли. За да забавите цифровото изтичане (често срещан стресов фактор), отдръпвайте се от технологиите на всеки няколко часа, предлага тя, тъй като постоянното скролване може да засили реакцията на тялото ви да се бори или да бяга.

Още: Лекар: Защо хроничната болка се влошава през деня

Всъщност измийте ръцете си

Дезинфектантът за ръце може да е удобен (и ефективен!), но изследване, показва, че добрият старомоден сапун и вода са най-добри, когато става въпрос за убиване на микроби по ръцете ви . Изберете сапун и вода като първа линия на защита, като се уверите, че измивате и опакото на ръцете си и между пръстите. След това, когато не можете да стигнете до мивката, посегнете към дезинфектант за ръце със съдържание на алкохол 60% или повече.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес