Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Върховният съд остави в сила решение, касаещо ТЕЦ "Марица 3"

13 юли 2023, 17:00 часа • 962 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решение от 8 февруари 2023 г. по дело на Административен съд - Хасково, което касае неизпълнение на предписание за рекултивация, т.е. възстановяване на продуктивността, на две депа за производствени отпадъци от ТЕЦ „Марица 3“.

Става въпрос за сгуроотвали „Горен бюк“ и „Галдушки ливади“, които се намират съответно в землището на Димитровград и на с. Черногорово, община Димитровград (местност „Янева кюприя“).

Административно дело № 3620 от 2023 г. е образувано пред ВАС по касационна жалба на ТЕЦ „Марица 3“. Решенето на ВАС не подлежи на обжалване.

Върховните магистрати приемат, че решението е правилно и първоинстанционният съд е обсъдил всички относими към спора доказателства, надлежно и аргументирано е анализирал всички факти от значение за спорното право и е направил верни изводи. Решението е постановено в съответствие с точното тълкуване и прилагане на материалния закон и като законосъобразно и обосновано, следва да бъде потвърдено.

На ТЕЦ „Марица 3“ е указано в рамките на 12 месеца след преустановяване на експлоатацията да извърши техническата рекултивация, в това число демонтаж на изградените постоянни съоръжения (съществуващи тръбопроводи) на всяко едно от двете депа.

На 22 юли 2022 г. длъжностни лица от Регионална инспекция по околната среда и водите в Хасково, са извършили планова проверка на депата и са направили констатации, че техническата рекултивация на двете секции не е извършена. Констативният протокол е подписан от проверяващия екип и от присъствалия представител на дружеството – еколог в "ТЕЦ Марица 3" АД. Последният не е изложил възражения във връзка с констатациите.

Въз основа на установеното при проверката, директорът на РИОСВ – Хасково е издал оспореното предписание, с което е указал на ТЕЦ "Марица 3" АД гр. Димитровград в срок до 30.09.2022 г. да завърши дейностите по техническа рекултивация на двете депа за производствени отпадъци.

Припомняме, че през май 2022 г. тогавашният екоминистър Борислав Сандов обяви ново спиране на ТЕЦ "Марица 3", като заговори за измама с измерването на нивата на серен диоксид. През юни Върховният административен съд отмени определение на Хасковския административен съд и спря предварителното изпълнение на мярка от 29 април 2022 г. на РИОСВ - Хасково. С нея се преустановяваше работата на производствена мощност от ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград - горивна инсталация, в частта котел OP 380в (1 бр.) за производство на електроенергия с номинална топлинна мощност 370 МВтЧ.

След това ТЕЦ-ът затвори, което предизвика протести.

ОЩЕ: РИОСВ – Хасково поиска временно спиране на ТЕЦ "Марица 3"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес