Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици хора в Хасковско със спряна вода заради съмнение, че може да е отровна

28 юли 2020, 07:09 часа • 4148 прочитания

Общо 51 населени места в Хасковско са без вода. Причината - случай, при който 29 крави и юници са починали бързо, след като са пили вода от река Марица.

Пред Нова телевизия фермерът Стоян Господинов потвърди, че за 10-15 минути "почнали да падат кравите".

Кметът на Димитровград Иво Димов съобщи, че заради опасност от отравяне на водата превантивно е спряно водоподаването в редица населени места.

"Според първоначалната информация най-вероятно става въпрос за залпово замърсяване с киселина или основа, по-скоро с основна. Към този момент можа да кажа, че няма опасност за населението. Превантивно е спряна водата на всички населени места, които черпят, или имат водоизточници в непосредствена близост до коритото на река Марица. Говоря за Димитровград, за Симеоновград, за Харманли, Любимец и Свиленград", каза Димов пред БНР.

Взети са проби от цялото протежение на реката с общините Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград и се очаква да излязат резултатите, преди водата да бъде отново пусната. Би трябвало да има резултати към 10:00 часа, заяви старши комисар Николай Николов, според който не са намерени мъртва риба и животни надолу по течението на Марица.

"Това е превантивна мярка, която е наложително да бъде взета до излизане на пробите, за да бъдем сигурни, че животът на хората е в безопасност", заяви областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова.

Проведено беше заседание на Областния кризисен щаб в Хасково. На заседанието беше и прокуристът на торовия завод в Димитровград "Неохим" Стефан Димитров. Пред журналисти той изрази съмнение, че от намиращото се в капитален ремонт предприятие може да са изтекли опасни химикали, които да са предизвикали станалото. Димитров обеща и пълно съдействие на органите на разследването. А фермерът Стоян Господинов коментира, че "този канал идва от "Неохима", визирайки мястото, където са пили кравите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес