Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Улица с гледка към Витоша ще носи името на Боян Петров

25 ноември 2021, 14:55 часа • 4433 прочитания

Улица в София ще носи името на алпиниста Боян Петров. Това стана ясно днес (25 ноември) на заседание на Столичния общински съвет, който одобри именуването на няколко безименни улици на територията на София.

Предложението в памет на алпиниста идва от кмета на район "Триадица" Димитър Божилов, а улицата, кръстена на Петров, е с гледка към Витоша и се намира в "Манастирски ливади - Изток".

Алпинистът изчезна през 2018-а година в Хималаите при опит да изкачи връх Шиша Пангма. Сестра му Александра е дала съгласие да използват името му.

На 31 юли 2014 г. Боян става първият българин, изкачил легендарния К2 – първенецът на Каракорум - и то с единствен за сезона "дабъл хедър" (последователно изкачване на два осемхилядника), при това със световен рекорд в бързината, само за 8 дни. Той e и едва 35-ият човек в света, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. Всички свои върхове Боян изкачи без помощта на кислородна маска и носачи.

Предложенията за имена на улиците са внесени от районните кметове, след съгласуване с жителите на съответните квартали. Ето и останалите:

Улица в район "Младост", близо до Американския колеж, ще носи името на проф. арх. Борислав Стоянов. В район "Студентски" две улици се кръщават на проф. Атанас Тинтеров и съответно Йордан Стратиев.

В район "Витоша" безименна улица ще се казва акад . Иван Салабашев, а в район "Нови Искър" се именуват улици "Братковица" и "Житен клас". Три улици в район "Панчарево" получават наименованията "Теменуга", "Димовска бара", "Калфин рид".

По предложение на общинския съветник от ВМРО Димитър Антов площад от безименно понастоящем пространство ще носи името на американския президент Удроу Уилсън.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес