Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поляци купиха камион на ирански шофьор, за да се прибере у дома

23 декември 2019, 12:13 часа • 18502 прочитания

Ирански шофьор на камион, който се оказал загубен в Полша, след като автомобилът му се развалил на пътя, получи помощ от местни жители, които започнаха кампания за набиране на средства, предава AFP.

Поляците събрали достатъчно пари, за да купят на шофьора съвсем нов камион.

За няколко дни, зовът за помощ, публикуван на полски уебсайт, събрал повече от 250 хил. злоти в дарения (59 хил. евро) за шофьора на име Фардин Каземи, допълва агенция Фокус. 

Каземи, който не принадлежи към транспортна фирма и работи сам, е бил принуден да спи в своя развален камион, след като той се е повредил близо до полско градче, след като пропътувал повече от 5 хил. км.

Но местните жители донесли на шофьора храна и го подслонили за няколко дни, докато намерят решение на проблема му.

„Много съм благодарен на прекрасната полска нация за (тяхната) гостоприемност“, коментира Каземи.

Той е носил пратка от стафиди до Полша и е трябвало да продължи пътя си до Чехия, за да получи друга стока, която да превози до Иран. След като историята на Каземи се разчула в интернет, полските шофьори на камиони се обединили и събрали пари и хора, които да помогнат на иранеца да поправи камиона си. Когато това се оказало невъзможно, те решили да съберат средства и да му купят нов. Такъв бил намерен, след като били събрани средства, но производителят – холандската фирма “DAF” – в последният момент се отказала от това да продаде камион на ирански гражданин от страх от американски санкции. Все пак организаторите на благотворителната кампания остават оптимистични, че Каземи скоро отново ще се върне на пътя.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес