Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Български деца отиват на Международния фестивал по роботика в САЩ

19 февруари 2014, 11:40 часа • 49492 прочитания

Българският отбор KASAPIN40 завърши на четвърто място в крайното класиране на европейските финали на състезанието по роботика FIRST LEGO League (FLL), които се проведоха на 24 и 25 януари в Падерборн, Германия.  KASAPIN40 завоюва трето място в категорията „отборна игра“ и спечели специалната награда на SAP за най-добре написана програма.

KASAPIN40 е първият български отбор, който успя да се класира за най-голямото FLL събитие през целия сезон – Международният фестивал по роботика в Сейнт Луис, САЩ, който ще се проведе в края на месец април. В него ще вземат участие 80 отбора от повече от 35 страни, сред които САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Русия, Китай, Япония, Турция и Австралия. Другият български отбор, DisasterUs, бе отличен със специалната награда на Motorola за най-комуникативен отбор на състезанието. Членовете на отбор DisasterUs коментират, че са вдъхновени да продължат дейността си и да привличат още ученици от цяла България за участие в FLL.

За първи път тази година на финалите за Централна Европа България бе представена от два отбора. Ментори и на двата отбора са професионалисти от екипа на SAP Labs България – генералният спонсор на националния кръг на FLL и компанията, която подкрепя финансово участието на отборите в следващите етапи на състезаниетo.

„Успехите на българските отбори по роботика на европейския финал на FIRST LEGO League са поредно доказателство за българския ИТ талант и потенциала на нашите деца. С нетърпение очакваме участието на KASAPIN40 на Международният фестивал по роботика в САЩ, защото сме уверени, че отборът отново ще прослави името на нашата страна.“, споделя Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България. 

За трета поредна година SAP Labs България е генерален спонсор на националния кръг на FIRST LEGO League. Състезанието е подкрепено и от SAP AG на глобално ниво.

Състезанието по роботика FIRST LEGO League се организира в България от Училище по роботика “Robopartans”. Създадено през 2009 г., училището има за цел да събуди и затвърди интереса на учениците към физиката, информационните и комуникационни технологии, математиката и техническите науки като цяло. Негова мисия е подобряване на обучението в тези области. В училището се дава възможност на учениците да мислят, грешат, създават и да бъдат оригинални. Преподавателите организират демонстрации, работни срещи, курсове и занятия по роботика с ученици от училища в страната. С помощта на реални роботи се предоставя един по-практичен поглед към науката.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес