Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленчуци, които предпочитат СЯНКА, подходящи за вашата градина

21 август 2023, 11:18 часа

Нямате слънчево място във вашата домашна градина – това не е никакъв проблем. Има много листни зеленчуци, които харесват сянката – такива са спанак, маруля и къдраво зеле, и кореноплодни култури като цвекло и моркови. Продължете да четете, за да разберете кои зеленчуци са подходящи за вашата сенчеста градина и какви са основните грижи, от които имат нужда.

Зеленчуци, които предпочитат сянка

Цвекло

Цвеклото е чудесна и здравословна култура, която може да понася сянка и почти минусови температури. Засадете цвеклото в началото на пролетта, веднага щом почвата е годна за работа. Те предпочитат добре дренирана и богата на компост рохкава почва. Цвеклото може да се бере на седем до девет седмици, когато короните му стърчат на 2,5-5 см над линията на почвата.

Цвеклото има нужда от четири до шест часа светлина на ден. Поливайте го, когато горния слой от почвата е сух. Внимавайте да не преполеете, за да не загние растението или да се разболее.

Лесни за отглеждане зеленчуци, които да засеете градината

Маруля

Отглеждането на маруля на сянка има ключово предимство: удължава живота й, като поддържа корените й хладни. Засадено през пролетта и есента – този зеленчук се справя най-добре в рохкава, добре дренирана и пълна с хранителни вещества почва. Може да посеете марулята в саксия или в градината на 6 мм дълбочина и 2,5 см разстояние между отделните растения. Нужно е да покриете леко с пръст.

Марулята може да се бере през всички етапи на нейния растеж - от малки листа до напълно узрели глави. Добре е да берете листата сутрин, докато са влажни, а температурите ниски. Имат нужда от светлина четири до шест часа дневно. Тъй като има плитки корени, марулята се нуждае от постоянно поливане.

Тайната рецепта на баба за богата реколта от зеленчуци в градина

Спанак

Спанакът е богат на витамини, а сянката му позволява да расте по-бързо и спомага за намаляване на завиването на растенията. Така вкусът няма да стане горчив. Добре е да го засадите в края на зимата до началото на пролетта в добре дренирана почва. Мулчът ще помогне за задържане на влагата и ще поддържа растенията хладни в по-топъл климат. Продължете със сеитбата на всеки две до три седмици за непрекъсната реколта.

Щом забележите малки листа може да съберете реколтата или да изчакате до зрялост. Растенията имат нужда от светлина четири до шест часа дневно. Поддържайте ги влажни, но не подгизнали. Рискът от завиване се увеличава, ако растението е стресирано от суша.

Бок-чой

Бок-чой е бързорастящ зеленчук, който расте добре на сянка. Засадете през пролетта или късното лято. Предпочита влажна, добре дренирана почва и може да се отглежда в дълбоки контейнери и градински лехи.

Има нужда от четири до шест часа дневна слънчева светлина и постоянна влага. Поливайте, когато горният слой почва е сух.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес