Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засяване на чери домати: Ще се изненадате колко е лесно!

25 април 2023, 14:30 часа

Чери доматите (Solanum lycopersicum var. cerasiforme) се отглеждат сравнително бързо и лесно, дори ако сте начинаещ градинар. Те се нуждаят от по-малко дни, за да узреят от обикновените домати. Ако живеете в по-студен климат, това би ви било от голяма полза.

Чери доматите се засяват през пролетта, едва след като опасността от замръзване е преминала. Плодовете, които ще получите са сладки и са чудесен акцент за всяко ястие, така че кулинарно може да експериментирате. Зрелият плод не е токсичен, но зеленината е опасна за хора и животни.

ТОВА е подходящото време да засадите домати: Ето как

Как да засадите чери домати?

Кога да засадите?

Засадете чери домати през пролетта, след като премине опастността от замръзване. Може да започнете семената на закрито четири седмици преди планираната дата на замръзване във вашия район и след това да бъдат засадени навън, когато разсадът е висок поне 15 см.

Избор на място за засаждане

Чери доматите харесват повече слънце, а почвата трябва да е с добър дренаж. Не ги засявайте близо до високи растения, за да не ги засенчат през пролетта, когато всичко се разлиства.

Практикувайте сеитбообращение, за да предотвратите разпространението на болести и прекомерното изчерпване на хранителните вещества в почвата. Не засаждайте домати на същото място, където са отглеждани други членове на семейството на нощниците (напр. картофи, патладжани и чушки) предишната година.

Основни препоръки от добрите градинари при засаждане на ДОМАТИ

Разстояние, дълбочина и опора

Чери доматите трябва да са на няколко сантиметра разстояние, за да имат добра циркулация на въздуха.

Покрийте семената с около 6 см почва и разположете разсадните растения на същата дълбочина, на която са отглеждали в предишния си контейнер. Повечето сортове чери домати са индетерминантни - продължават да отглеждат лозите си и дават плодове през целия сезон. За да ги контролирате, трябва да осигурите опорна конструкция за лозите, например клетка за домати.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес