Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо всички започнаха да заравят мокри ВЕСТНИЦИ в градините си

12 април 2022, 12:21 часа

Всеки, който има малка градинка или голямо дворно пространство, не пропуска възможността да отглежда зеленчуци. Домашното производство не може по нищо да се сравнява с плодовете и зеленчуците, които ни се предлагат по магазините.

Има си обаче известни тънкости и хитрини, които е добре да знаем, ако искаме с минимални усилия да отгледаме богата и здрава реколта. Днес ще ви разкажем за един такъв трик, в който участват мокри вестници.

Защо градинарите започнаха да заравят мокри вестници в градините си?

Знаете, че плевелите в градината са едно от най-неприятните явления. Не само, че допринасят за унищожаването на растенията, но изискват много време за отстраняване. Мулчирането с мокри вестници ще ви помогне да прекратите появата на плевелите, а заедно с това ще поддържа почвата влажна, което е от съществено значение през горещите месеци от годината.

Как да използваме плевелите в градината за полезни цели?

Преди да стартирате със засаждането на лука и чесъна, си отделете малко време, в което да покриете почвата с 5 слоя мокри вестници.

За предпочитане е да накисвате вестниците един по един, защото така те няма да слепват и няма да се налага да ги отделяте. Когато покриете мястото с тях, поръсете ги със слой почва. Ако пропуснете да направите това, те ще изсъхнат бързо и резултатите няма да са такива, каквито искате.

По повърхността на вестниците направете дупки, с помощта на нож, в които да засадите чесъна и лука.

Мулчирането с вестници е подходящо за едногодишни култури, защото хартията има способността да се разгражда бързо. Ако искате следващата година да си спестите това и да не го правите многократно, може да използвате дебели картони, като спазвате същата техника.

Опитайте този трик с мокри вестници и съвсем скоро ще се убедите, че плевели в градината си няма да имате.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес