Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо яйцата са важни при отглеждането на РОЗИ?

09 август 2023, 07:45 часа

Розите са красиви цветя, които се нуждаят от правилна грижа, за да разкрият своя пълен потенциал. Подхранването на розите с яйчени черупки е един от най-добрите методи, които можете да използвате, за да осигурите на вашите розови храсти необходимите хранителни вещества и да ги предпазите от различни проблеми. Точно затова, когато консумирате яйца, не изхвърляйте черупките в кофата, те могат да бъдат ключа към успешното отглеждане не само на рози, но и на много други растения.

Какво прави яйчените черупки толкова специални?

Яйчните черупки са изключително богати на калций, който е от съществено значение за буйния цъфтеж на розите. Когато яйчените черупки се разлагат, те осигуряват калций и други полезни минерали, които улесняват развитието на растенията.

Как да приготвим тор от яйчени черупки за розите?

За да използвате яйчените черупки като тор за розите, трябва да следвате няколко стъпки:

1. Измийте черупките: Протеинът, който остава върху вътрешната повърхност на черупката, трябва да се измие с вода, за да се предотврати появата на неприятна миризма.

2. Изсушете черупките: Черупките трябва да се изсушат добре, за да се предотврати развитието на мухъл.

3. Смелете на прах: След като черупките са напълно сухи, ги смелете на фин прах.

Как да приложим тора от яйчени черупки на розите?

Съществуват няколко начина за приложение на тора от яйчени черупки:

Инфузия: Залейте 50 грама черупки с 1 литър вряла вода и оставете течността да се настои една седмица. След това разредете инфузията с 3 литра вода и я използвайте за поливане на розовите храсти.

Запарка с коприва и пепел: Запарете яйчените черупки във вряла вода с добавка на коприва и люспи от лук. След като престоят един ден, разредете разтвора с 5 литра вода и използвайте го за подхранване на розите.

Прах: Черупките може да се използват и като прах, който се разпръсква около основата на розовите храсти.

Подхранването на розите с яйчени черупки е ефективен и екологичен начин да ги защитите от вредители и да гарантирате дълъг и пищен цъфтеж. Практикувайки този метод, вие ще се радвате на красиви и здрави рози през целия сезон.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес