Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане на лалета през октомври: Тънкостите, които трябва да знае всеки градинар

30 септември 2024, 11:15 часа

Лалетата са красиви пролетни цветя, които радват окото с разнообразието от форми и цветове. За да се насладите на красотата им в градината ви през следващата година, трябва да засадите луковиците им през есента. Есенното засаждане позволява на луковиците да се вкоренят добре и да се адаптират към климата, а също така осигурява ранен и обилен цъфтеж.

Кога да засадите лалета през октомври?

Времето за засаждане на лалета през октомври зависи от региона и метеорологичните условия. По принцип е най-добре лалетата да се засаждат в средата до края на октомври, когато температурата на почвата на дълбочина 10-15 см е 8-10 градуса по Целзий.

Как да засадите лалета през есента, за да цъфтят възможно по-рано през пролетта 

Ако засадите луковиците твърде рано, те могат да поникнат и да измръзнат. Ако е твърде късно, може да не пуснат корени. Затова засаждането в подходящия момент е от ключово значение.

Как да изберете и подготвите луковици на лалета?

За засаждане трябва да изберете само здрави и висококачествени луковици. Те трябва да са големи, плътни, без повреди или признаци на заболяване. Най-добре е да купувате луковици в специализирани магазини или разсадници, където можете да разберете всичко за сорта и произхода на луковиците.

Преди засаждане луковиците трябва да бъдат третирани срещу вредители и болести. За да направите това, можете да използвате разтвор на калиев перманганат, фунгицид или инфузия на чесън.

Не е необходимо да избирате покълнали лалета, особено ако ги засадите през есента. Такива цветя няма да се вкоренят добре и най-вероятно ще замръзнат в почвата. Оптималният диаметър на луковицата за отглеждане в открита земя е 3-4 см. Обикновено те дават големи и силни цветя.

Как да засадите лалета през октомври?

За да засадите лалета, трябва да изберете слънчево и защитено от вятър място с рохкава и плодородна почва. На тежки почви трябва да добавите пясък или хумус, за да подобрите структурата и дренажа им. Лалетата могат да се засаждат на едно и също място не по-често от веднъж на 3-4 години.

Дупките за засаждане на луковиците трябва да бъдат направени на дълбочина, равна на три пъти диаметъра на луковицата. На дъното на дупката трябва да се изсипе слой пясък или пепел, за да се предотврати гниенето.

Луковиците трябва да се засаждат със заострения край нагоре на разстояние 10-15 см една от друга. След това трябва да напълните дупките с пръст и да ги полеете с вода.

Кога е най-добре да изкопаете луковиците на лалетата?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес