Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засаждане и грижа за хризантемите в градината: Тайните на красотата

26 юни 2023, 16:15 часа

Ако създавате своята красива цветна градина, няма как да минете без засаждане на хризантеми. Предлагат се в различни нюанси и цветови комбинации, като има и издръжливи сортове, за по-заетите градинари.

Тези цветя са лесни за поддръжка, като може да ги засадите директно в градината или в саксия. Цветята достигат 30 см до 1 метър височина, така че са перфектни, за да добавите цялостна височина в градината си. За да извлечете максимума от тези растения, трябва да знаете как правилно да ги отглеждате и да се грижите за тях.

Засяване на хризантеми

Успешното отглеждане на хризантеми във вашата градина зависи от сорта, който сте избрали, и от климата във вашия район.

Първа стъпка

Ако живеете в по-хладен климат, засадете хризантемите в началото на пролетта. Ако температурите са по-високи – засадете цветята в края на лятото или началото на есента.

Освен в градината, може да засадите хризантеми и в саксии. В някои случаи това е по-удобен вариант, защото можете да ги пренесете на закрито преди зимата и да ги засадите отново след последната пролетна слана.

Опитните градинари споделят как да поливате добре през ЛЯТОТО

Втора стъпка

Засадете растенията в добре дренирана почва, за да избегнете гниене на корените. В идеалния случай използвайте органични почви с много компостни материали.

Трета стъпка

Изберете слънчево място за хризантемите или полуслънчево за добър цъфтеж. Ако вашите цветя са на закрито, поставете ги близо до слънчев прозорец.

Четвърта стъпка

След засаждане полейте обилно цветята. Поддържайте почвата влажна през целия сезон, за да помогнете на корените да останат хидратирани.

Градинарите съветват как да използвате компост в градината

Пета стъпка

Не преполивайте, за да не застрашите растенията и да не привлечете вредители. Може да причините загниване на корените, което ще ви създаде големи проблеми.

Шеста стъпка

Използвайте органични пестициди само ако намерите листни въшки, паякообразни акари или миниращи листа на хризантеми на мястото. Брашнестата мана може да се окаже проблем за тези растения, така че следете внимателно.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес