Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Утайка от кафе като тор в градината - ето как е правилно да се използва

02 октомври 2024, 15:04 часа

Утайката от кафе е истинско съкровище за градинарите. Този страничен продукт от сутрешния ритуал на милиони хора по света, съдържа ценни хранителни вещества, които могат да превърнат една обикновена градина в цъфтящ оазис. Правилното използване на утайката от кафе може да бъде ключът към здравето на растенията.

Ползи от утайката от кафе за растенията

Утайката от кафе е богата на азот, фосфор и калий – основни елементи, необходими за растежа на растенията. Азотът насърчава развитието на листата, фосфорът укрепва кореновата система, а калият помага на растенията да устоят на болести и вредители.

Освен това утайката от кафе съдържа магнезий, калций и други важни за здравословното развитие на растенията микроелементи.

Защо опитните градинари подхранват растенията с утайка от кафе 

Утайката от кафе трябва да се приготви преди употреба. Прясната утайка от кафе е твърде кисела за повечето растения, така че трябва да се изсуши. Утайката се разстила на тънък слой върху тава и се оставя за няколко дни на сухо и проветриво място. След изсушаване тя е готова за използване като тор.

Един от най-ефективните начини за използване на утайката от кафе е да я добавите към вашия компост. Утайката от кафе е богата на азот и представлява отличен „зелен“ компонент на компоста.

Добавете утайка на слоеве, редувайки я с материали като изсушени листа или накъсана хартия. Това ще ускори процеса на компостиране и ще обогати готовия компост с хранителни вещества.

Мулчиране на почвата

Утайката от кафе е чудесна за мулчиране. Разстелете тънък слой суха почва около растенията, като избягвате директен контакт със стъблата. Този мулч не само ще обогати почвата с хранителни вещества, но и ще помогне за задържане на влагата, ще потисне растежа на плевелите и ще подобри структурата на почвата. Мулчирането с утайка от кафе е особено ефективно за киселиннолюбиви растения като азалии, рододендрони и боровинки.

Течен тор

Утайката от кафе може да се използва за приготвяне на хранителен „чай“ за растенията. Накиснете 1/2 чаша суха утайка в 4-5 литра вода за един ден. Прецедете получената запарка и с нея поливайте растенията веднъж на две седмици. Този течен тор е особено полезен за стайни растения и разсад.

Репелент срещу вредители

Утайката от кафе може да действа като естествен репелент срещу някои вредители. Поръсете суха почва около растенията, страдащи от охлюви. Кофеинът и абразивната текстура на утайката отблъскват тези вредители. Освен това миризмата на кафе може да отблъсне мравките и някои други насекоми.

Подобряване структурата на почвата

Редовното добавяне на утайка от кафе към почвата подобрява нейната структура. Органичните смлени частици помагат на глинестите почви да станат по-рохкави и подобряват дренажа, а песъчливите почви задържат по-добре влагата и хранителните вещества. Това създава идеални условия за развитие на кореновата система на растението.

Ако използвате вермикомпостиране, утайката от кафе може да бъде чудесно лакомство за вашите червеи. Добавяйте я редовно на малки порции към вермикомпостера.

Полезна или вредна е утайката от кафе за доматените растения

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес