Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тънкостите, които трябва да знаем при отглеждане на стайна теменужка

19 януари 2022, 19:20 часа

Теменужките са компактни и впечатляващи стайни растения, които произвеждат гроздове от подобни на бижу цветове през цялата година.

Те имат жизнена необходимост от наличието на много ярка светлина и трябва да се разполагат на около 30 см от прозореца. Уверете се обаче, че те не са на директна слънчева светлина, тъй като това ще изгори листата им - мястото, обърнато на север или изток, може да бъде идеално. Теменужките се нуждаят от топлина (не по-малко от 15°C) и страдат от наличието на течение. Те също се нуждаят от влажност – поставете върху чинийка с влажни камъчета или поставете в стая, която получава много влага, като баня или кухня.

Поливане на африканска теменужка

Засадете теменужките в малка саксия с дренажни отвори на дъното или в специализиран компост за теменужки. Пресадете в средна по големина саксия, след като кореновата топка започне да нараства. Прекалено големия съд ще предизвика засилен растеж на листата за сметка на цветята. Теменужките се чувстват най-удобно в саксия, която е около една трета от диаметъра на листата им.

Поливайте само когато горните 2-3 см компост са изсъхнали. Избягвайте да пръскате вода по листата при поливане – използвайте малка лейка и бъдете много внимателни или още по-добре, поливайте растението отдолу, като поставяте саксията в съд или чинийка за половин час. Използвайте хладка вода и изчакайте излишното количество вода да се отцеди след това.

Подхранвайте веднъж месечно със слаба храна с високо съдържание на поташ през пролетта и лятото, за да насърчите цъфтенето. Премахвайте незабавно изсъхналите и увехнали цветове.

Не мокрете листата на вашата теменужка - докато тя се нуждае от влажност, мокрите листа ще причинят проблеми. По-добре е да поставите растението си във влажна стая или да го поставите върху чинийка с влажни камъчета.

Използвайте мека четка, за да почистите компост или прах, ако е необходимо.

Най-лесният начин за размножаване на теменужката е като се използват листни резници през пролетта – или в малки, индивидуални саксии, или в тава за семена.

Отстранете зряло листо от растението с прикрепено стъбло към него. С нож срежете дръжката под ъгъл от 45°.

Направете дупка в компоста с нож или молив и поставете дръжката на листата така, че основата на самия лист само да докосва компоста.

Поливайте в кладенче, оставяйки ненужната вода да се отцеди. Покрийте с прозрачен найлонов плик и поставете на топло, светло място, далеч от пряка слънчева светлина.

След около месец трябва да видите малки нови растения в основата на листа. Отстранете плика и когато растенията станат малко по-големи, засадете ги в отделни малки саксии.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес