Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трикът с пръчка, който показва дали имате червеи в почвата

03 септември 2023, 21:22 часа

Ако се занимавате със земеделие или градинарство, знаете колко важно е здравото състояние на почвата. Едни от най-полезните животни за почвата са земните червеи. Те не само обогатяват почвата с азот, кислород и минерали чрез своите подземни канали, но и подпомагат разтварянето и размекването й, предоставяйки по-добри условия за растеж на растенията.

Въпреки техните ползи, земните червеи понякога могат да предизвикат затруднения, като пречат на засаждането на малките семенца. За да разберете дали вашата градина обилства с тези полезни създания, можете да приложите един прост, но ефективен метод.

Червеи се върнаха към живот след 46 хиляди години във Вечната замръзналост

Техниката с дървената пръчка: За да разберете дали в почвата има много червеи, не са нужни сложни инструменти. Просто вземете около 40-сантиметрова дървена пръчка и я забийте в леко влажна почва на дълбочина около 10 см. След това започнете да я разтривате енергично с друга подобна пръчка в продължение на около 2 минути.

В резултат на това действие ще забележите, че червеите, ако има такива в почвата, незабавно ще се издигнат на повърхността. Този метод е удивително ефективен и позволява да се оцени количеството на червеите в различни части на градината.

Поръсете почвата с тази кулинарната съставка, която обогатява почвата

Земните червеи са невероятни помощници за здравословното състояние на почвата ви и успешното отглеждане на растенията. Използвайки техниката с дървената пръчка, можете лесно да откриете дали вашият градински участък е обитаван от тези полезни създания. Отделете време да изпробвате този прост, но ефективен метод и да разберете как да оптимизирате условията за растеж на вашите растения.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес