Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Триковете, които всяка домакиня трябва да знае при отглеждането на теменужки

22 февруари 2022, 18:10 часа

Ако искате теменужките да ви радват дълго с красотата и уханието си, трябва да сте наясно с някои трикове при отглеждането им.

Веднага след като цветът започне да избледнява, цветето трябва да се откъсне или най-добре да се отреже с нож до корена.

Ако забелязвате, че стъблото е започнало да избледнява на места, отрежете го, защото това може да доведе до гибелта на растението.

Необходимо е също така да се премахнат издънките, които се появяват след приключването на цъфтежа. През това време растението се нуждае от почивка и те единствено ще попречат на развитието му.

Теменужката трябва да се подрязва редовно и да се оставят само свежите листа. Някои градинари премахват целия долен слой листа, за да подмладят цветето и по този начин да се стимулира неговият цъфтеж.

След това теменужката може да се подхрани със специален субстрат. Можете да смесите чист торф с перлит в съотношение 3:1.

След засаждане теменужката няма нужда от подхранване. Достатъчно е да я поливате с чиста и предварително утаена вода, за да възстанови кореновата си система, а наторяването единствено може да забави този процес.

След няколко седмиципри всяко поливане към водата могат да се добавят течни торове и растението да се подхранва с фосфор и калий.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес