Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този разтвор ще разкара всички гъсеници по цветята

01 април 2024, 13:32 часа

Гъсениците, като вредители, могат да предизвикат сериозни щети на нашите цветя. Но с правилния подход и подходящи средства за контрол, можем да се справим с тях успешно.

Как да идентифицираме вредителя?

Пеперудите оставят яйцата си в листата на растенията, където те стават храна за развиващите се гъсеници. За да откриете зараза, е важно да наблюдавате листата с прецизност, особено във високите части на растението. Гъсениците обикновено са трудни за забелязване, но можете да ги идентифицирате по множеството точки с различни форми и цветове, както и по черните или по-тъмни части по листата.

Разтворът, който няма да остави нито една гъсеница в градината ви

Как да се предотврати заразата?

Един от ефективните начини за предотвратяване на заразата е да се пръскат растенията с масло от Нийм, което може да контролира популациите на гъсениците. Комбинацията от това масло и калиев сапун е още един добър вариант за омекотяване на външния слой на гъсениците и подобряване на ефекта на инсектицидите. Освен това, преди да откриете гъсеници, можете да използвате биологичен продукт като Bacillus Thuringenesis, който е ефективен срещу този вид вредители.

Прогонете гъсениците с брашно. От тях няма да има и следа!

Как да премахнем гъсеницата?

Гъсениците могат да бъдат отстранени ръчно с пинсета или могат да се третират с продукти с широк спектър на действие. Прибирането на растенията с главата надолу след тяхното почистване може да помогне да се предотврати повторно заразяване, като се лишат гъсениците от скривалище.

Борбата с гъсениците може да бъде успешна, ако се приложат правилните методи и средства за контрол. Идентифицирайки проблема навреме и прилагайки подходящи превантивни мерки, можем да запазим нашите цветя здрави и красиви.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес