Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Торене с борна киселина - ето с какво НЕ трябва да се смесва

26 юли 2024, 12:25 часа

Познатата и обичана борната киселина, ако се използва неправилно, може да унищожи растенията.

Борът е важен микроелемент, който е необходим за нормалния растеж и развитие на растенията. Участва в процесите на фотосинтеза, образуване на хлорофил, синтез на въглехидрати и протеини, а също така влияе върху формирането на бъдещите плодове. Въпреки това, използването на борна киселина едновременно с други торове понякога води до нежелани последици.

Борна киселина - ето как я използват опитните градинари

С какво не трябва да се смесва борната киселина

"Борната киселина, която е най-популярният и достъпен източник на бор, може да взаимодейства с калциеви, магнезиеви и калиеви съединения, образувайки неразтворими вещества. Така тези елементи стават недостъпни за растенията. За да проверите съвместимостта, просто смесете малко количество разтвор на борна киселина и друг тор. Ако се получи утайка, значи веществата са несъвместими”, коментира Валентин Дмитриев, кандидат на селскостопанските науки, агроном по растителна защита.

"Също така не трябва да комбинирате прилагането на борни и фосфатни торове. По време на химическа реакция борът измества фосфора от съединение, което лесно се абсорбира от растението, което прави торенето безполезно и най-много получените фосфорни съединения могат да бъдат токсични", казва специалистът.

Борът може да повиши токсичността на някои хербициди - лекарства, които се използват за борба с плевелите. Фунгицидите се използват за предотвратяване и лечение на гъбични заболявания и много от тях губят силата си, ако се комбинират с бор.

Не всички инсектициди са „приятелски“ настроени към бора, а някои дори увеличават значително своята токсичност по време на процеса на химично взаимодействие. Ето защо, преди да използвате нов тор, трябва внимателно да прочетете инструкциите, които ще посочат дали лекарството е несъвместимо с бор.

Борът е отговорен за интензивността на цъфтежа и образуването на плодове при домати и други растения, но изисква правилно приложение.

За да се увеличи ефективността на тора с борна киселина, към разтвора се добавят други полезни вещества, които имат положителен ефект върху растежа и увеличават добивите:

  • Борна киселина с калиев перманганат. Нанесете през пролетта в корена на ягодите. Вземете 10 литра топла вода. Към водата се добавят борна киселина (2 гр) и калиев перманганат (1 гр). Всичко се смесва старателно. Лехите с ягоди веднага се поливат с получения разтвор. Този обем е достатъчен за 30 ягодови храсти.
  • Разтвор на борна киселина, калиев перманганат и дървесна пепел. Този разтвор се прави по същата технология, както в предишната рецепта. Във водата добавете само дървесна пепел (1 чаша). Използва се и в началото на пролетта като средство за кореново торене.

Пръскане на доматите с борна киселина - колко често може да се прави

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес