Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези плевели са полезни са градината

11 септември 2023, 21:44 часа

Плевелите, които често смятаме за нежелани гости в нашите градини, наистина могат да бъдат полезни и ценни за растенията. Вместо да се борим с тях, можем да използваме техните свойства за подхранване на почвата и защита от вредители.

Коприва за подхранване

Копривата е богата на хранителни вещества и може да бъде използвана за подхранване на различни растения, като домати и краставици. Запарете пресни стръкове с листа във вряла вода, прецедете и разредете с вода. Полейте растенията вечер и ще подобрите тяхната хранителна стойност.

Покрай тези цветя не никнат плевели - засадете ги още сега!

Глухарчето и краставиците

Глухарчето е изключително полезно за краставиците. След като го премахнете, можете да използвате растението за направата на компост, който ще обогати почвата.

Ароматът на вратигата

Вратигата отблъсква различни вредители като листни въшки и гъсеници. Запарете стръкове във вряла вода и разредете получената инфузия с вода. Полейте растенията вечер, за да ги защитите от вредители.

Как да използваме плевелите в градината за полезни цели?

Мента за борба с болести

Ментата е отличен начин за премахване на болести по доматите и краставиците. Засадете мента около лехите със зеленчуци и ще поддържате растенията здрави и защитени.

Репей и черен оман като естествена ограда

Репея и черния оман имат славата на естествен щит в градината. Техните високи стъбла привличат насекомите, включително и вредители, и ги държат далеч от другите растения.

Без повече плевели в градината! Отървете се от тях мигновено

Пелин за борба с вредителите

Пелинът е използван за борба с различни вредители като пеперуди, гъсеници, молци и листни въшки. Накиснете стръкове във вряла вода, разредете и пръскайте растенията, за предпочитане вечер.

С тези полезни съвети вие можете да използвате плевелите в градината си в полза на растенията и да се наслаждавате на по-здрави и обилни реколти.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес