Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще стане кралицата на градината, ако се грижите правилно за петунията

28 май 2024, 19:00 часа

Градинарите обичат петуниите: това са красиви цветя с много десетки разновидности, невероятни цветове и форми, които произвеждат голяма маса цветя. Някои сортове имат невероятен аромат. Освен това, това е некапризно растение, което с малко грижи цъфти през цялото лято.

Как да отглеждаме петуния?

Препоръчва се семената на петунията да се сеят между февруари и април, в зависимост от времето на засаждане в земята. Но отглеждането на разсад е трудно. Заради това е по-лесно да купите готов разсад.

Това може да бъде храстово растение за цветна леха или ампелно растение за саксия.

Ампелните петунии бързо създават голяма маса - те произвеждат стебла до 60-70 см. Понякога е достатъчен един разсад на сеялка. Тези цветя се размножават добре чрез резници. Така, чрез отрязване на порасналата лоза и вкореняване на резниците, можете да получите 4-5 саксии от един разсад до средата на лятото.

Отгледайте си петуния ТАКА и разберете какво лекува тя

За растенията в саксии експертът съветва да се използва специализирана почва. И ако засаждате петуния в цветна леха, почти всяка почва ще свърши работа. Основното е, почвата да не е твърде глинеста и повече или по-малко рохкава.

Петунията понася добре пресаждането, но не трябва да се засажда, преди да премине периода на замръзване.

Характеристики на грижата за петуния

Петунията трябва да се полива според нуждите. Тя не обича нито суха, нито преовлажнена почва. За да предотвратите изсъхването на почвата в саксиите, при подготовката на почвата добавете вермикулит, хидрогел или мъх сфагнум, който ще помогне за задържане на влагата.

5 прости стъпки при отглеждането на петунии

Тъй като петуниите цъфтят много и активно, те обичат да се хранят. Можете да ги наторявате веднъж седмично. Има специални торове за цъфтящи растения или петунии.

Опасен вредител на петунията са охлювите. Има две безопасни средства, които ще помогнат в борбата срещу тях: черупки от яйца или градински диатомит. Диатомитът се поръсва около цветето на равномерен слой - до 1 см. Той наранява охлювите и ги изсушава, абсорбирайки влагата.

За да цъфти петунията през цялото лято, трябва да отщипнете избледнелите цветя или да отрежете краищата на лозите, където се намират. Ако това не се направи, растението ще направи семена и цъфтежът ще бъде слаб.

Няма смисъл да се събират и сеят семена от петуния - това са хибриди и новите растения няма да повтарят родителските сортови качества.

Ако искате да запазите любимия си сорт петуния за следващото лято, нарежете резниците, вкоренете ги в саксии и ги дръжте на хладен перваз на прозореца, докато ги засадите в земята, като поливате растението умерено.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес