Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Придайте стил на цветната си градина с това разкошно цвете

12 април 2024, 05:05 часа

Тези изключително многообразни цветя са мечтата на всеки градинар, от малки звездни цъфтежи до цветя с размер на чиния във всеки нюанс, който можете да си представите. Далиите са сравнително здрави растения, ако се отглеждат при подходяща светлина, топлина и почва.

Още: Засаждане и отглеждане на хортензия в двора: Съвети за правилна грижа

Грижата за цветята на далиите може да варира, но ето няколко съвета за отглеждане на далии, които ще ви помогнат да получите максимален цъфтеж и здрави, гъсти растения.

Как да отгледаме растение далия

Далиите се класифицират според формата на цветето и разположението на венчелистчетата. Растенията се раждат от грудки, които изискват добре дренирана почва и много слънчева светлина. Грижата за растенията далии започва с обработката на почвата и здравите грудки. Да се научите как да отглеждате растение далия вероятно ще се превърне в хоби, тъй като ефектният цъфтеж е доста пристрастяващ и наличието на един или два ще доведе до много повече през следващите сезони.

Изберете здрави грудки от сорт, който се справя добре във вашия регион. Външната страна на грудката трябва да е твърда, без мухъл или гнили петна. Подгответе градинското легло. Тези растения предпочитат добре дренирана, кисела глинеста почва, но ще растат сравнително добре във всяка почва, стига да не е влажна.

Изкопайте от 20,5 до 30,5 см. и добавете компост, за да увеличите порьозността и плътността на хранителните вещества. Един добър съвет за отглеждане на далии е да отделите това време, за да добавите 1 кг на 9,5 кв. м. тор 5-10-15. Малките растения могат да бъдат разположени на 30,5 см. едно от друго, но големите далии трябва да бъдат засадени на 1 м. едно от друго, за да се развият големите храсти. Поставете грудката с кълновете нагоре на дълбочина 7,5 см. в изкоп и я покрийте с подготвената почва.

Грижа за далиите

Далиите трябва да се поддържат чисти от плевели. Използвайте органичен мулч около растенията, за да предотвратите плевелите и да запазите влагата. Прищипете крайните пъпки, когато растението е високо 38 см., за да осигурите добро разклоняване и структура и да увеличите напъпването.

Осигурете много вода на вашите растения. Поливайте растенията обилно веднъж или два пъти седмично. Големите далии се нуждаят от опорна конструкция, за да предпазят тежките цветове от огъване към земята. Торете ежемесечно с водоразтворим тор или два пъти през вегетационния период използвайте ½ чаша (120 ml.) тор 5-10-10, разпръснат около кореновата зона на растенията. Добрата грижа за далиите включва и борба с вредителите.

Грижа за растенията далия през зимата

Далиите са устойчиви и ще оцелеят, ако бъдат отрязани и мулчирани силно. Отстранете мулча през пролетта, за да позволите на нови издънки да излязат. В по-хладните зони грудките трябва да се съхраняват на закрито до пролетта.

Изкопайте най-малко 30,5 см. от растението и повдигнете грудковата буца. Изчеткайте излишната мръсотия и ги поставете на сухо, но сенчесто място за няколко дни. Отстранете остатъка от мръсотията и ги проверете за повреди или болести. Опаковайте здрави грудки с главата надолу в кошница, сгушена във влажен торфен мъх , вермикулит или перлит.

Още: Засаждане на магнолия в двора: Задължително добавете това в почвата, за да е здраво дървото

Проверявайте грудките всеки месец и ако започнат да се свиват, напръскайте ги с вода. Отстранете всички, които се разболяват. Можете също така да поръсите с противогъбичен прах, преди да ги зазимите. През пролетта засадете отново грудките и следвайте горните указания за добра грижа за цветята далия.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес