Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правила за подрязване на розите след цъфтежа за перфектна визия

25 юни 2024, 11:00 часа

Розите, особено тези, които цъфтят няколко пъти на сезон, изискват внимателно подрязване след цъфтежа. Този процес не само поддържа декоративния вид на растението, но също така допринася за по-обилен и по-дълъг цъфтеж в бъдеще. Ето защо е необходимо подрязване и как правилно да подрязвате различните видове рози.

Защо трябва да режете розите след цъфтежа?

Когато розата избледнее, тя започва да насочва всичките си сили към образуването на семена. Тъй като семената обикновено не се събират, растението само губи ресурсите си. Подрязването на избледнели съцветия ви позволява да пренасочите хранителните вещества към развитието на храста и образуването на нови пъпки. Това спомага за по-буен и по-дълъг цъфтеж.

В допълнение, премахването на избледнели съцветия придава на храстите по-добре поддържан вид. Дори ако даден сорт роза цъфти само веднъж на сезон, резитбата насърчава развитието на зеленина, която също разкрасява градината.

Резитба на розите през пролетта - кога и как се прави

Колко често трябва да се подрязват розите?

Подрязването на розите след всеки цъфтеж е важна стъпка за поддържане на тяхното здраве и декоративност. Навременното отстраняване на избледнелите цветя позволява на растението да концентрира енергията си върху нови издънки и пъпки, а не върху образуването на семена.

Как да режем розите след цъфтежа?

Основното правило при подрязване на розите е да се отрежат изсъхналите съцветия над първия истински лист. Един истински розов лист има пет, а понякога и седем малки листа. Ето основните стъпки:

1.       Намерете първия истински лист: Идентифицирайте първото петлистно или седемлистно растение върху издънката, като започнете от изсъхналата пъпка или съцветие.

2.       Направете разрез: Отрежете издънката на 1 см над първия истински лист под ъгъл от 45 градуса. Важно е да се подрязва над пъпката, която е насочена навън, така че новата издънка да не расте в центъра на храста, а навън.

Как се прави правилно подрязването на рози?

Тази техника на подрязване е приложима за различни видове рози, като флорибунда, увивни рози, храстови рози и чаено-хибридни рози. При чаенохибридните рози понякога се препоръчва издънките да се подрязват по-ниско - оставяйки 3-4 листа над нивото на почвата, за да се стимулира израстването на нови издънки от корените. Въпреки това, ако се чувствате зле да подрязвате розите си толкова радикално, можете да следвате основното правило по-горе.

Санитарна резитба

В допълнение към основното подрязване на увехналите съцветия се препоръчва извършването на санитарна резитба. Отстранете изсъхналите, счупени и слаби издънки. Това насърчава здравето на растенията и подобрява външния им вид.

За увивните рози можете също да премахнете някои от издънките, които удебеляват храста. Това подобрява циркулацията на въздуха вътре в храста и намалява риска от развитие на болести.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес