Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поливане на градината по време на летните жеги: Най-важното, което трябва да знаете

23 август 2023, 17:27 часа

Поливането на зеленчуковата градина е една от най-важните дейности за растежа и развитието на вашата реколта, особено по време на летните жеги. Честотата на поливане зависи от различни фактори, както във, така и извън вашия контрол. Тъй като прекомерното и недостатъчното поливане може да попречи на вашите растения да достигнат пълния си потенциал, от решаващо значение е да го направите правилно, като вземете предвид няколко съображения от градинарите.

Естествени валежи

Повечето зеленчуци се нуждаят от около 2,5-5 см вода всяка седмица. Това включва както водата, която осигурявате чрез поливане, така и валежите. Затова е важно да следите прогнозата за времето и да планиране добре поливането на градината. Това ще определи честотата, с която да го правите. Може да се наложи да поливате през ден или да не се налага допълнително поливане, ако е много дъждовно.

5 начина да използвате по-малко вода при поливане на градината

Дренаж на почвата

Добре е да сте запознати с вида почва във вашата градина. По-песъчливите почви ще трябва да се поливат по-често, само поради същността на дренажа.

По-богатите, по-плътни почви задържат влагата по-дълго, като добавянето на компост или мулч допълнително ще помогне за задържане на влагата. Колкото повече органична материя добавите към вашата почва, толкова повече влага ще задържи.

Време за поливане

Добре е да поливате по едно и също време през деня, като избягвате обедните часове. Тогава слънцето е най-силно и не е препоръчително да поливате, защото водата ще се изпари. Не поливайте твърде късно вечер, тъй като това може да доведе до загниване на корените. Най-добре е да се полива сутрин според градинарите.

Правилно поливане в градината, за да се радвате на УСПЕХ

Инструменти за поливане

Градинарите споделят да избягвате поливането отгоре. Прилагането на вода върху листата на зеленчуковите растения може да увеличи появата на някои гъбични и бактериални заболявания, особено когато се прилага късно през деня. Ако има болно растение, този тип поливане спомага за разпространение на патогени.

Най-добрият вариант за поливане е чрез капково напояване. То бавно напоява корените за по-дълбоко и по-дълготрайно накисване. Ще имате възможност да включвате или изключвате отделни секции, като гарантирате, че зеленчуците във всяка част от вашата градина получават необходимото количество вода.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес