Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подрязване на розите: Общи съвети, които да следвате

14 март 2024, 17:51 часа

Подрязването на розите е много важна стъпка от тяхната грижа, за да се радвате на красиви цветове и здраво, оформено растение. Ако се чудите кога е най-подходящото време за подрязване на розите и все още не сте го свършили – запретвайте ръкавите. Най-доброто време е късната зима - февруари или март. Така че имате още малко време да отметнете и тази задача, за да се радвате на добри резултати.

Как да подрязвате розите: общи съвети

Ако не сте сигурни как правилно да подрежете своите рози, продължете да четете и следвайте тези общи съвети.

Разрезите не трябва да са на повече от 5 мм над пъпката и трябва да са наклонени надолу от нея, така че водата да не се събира върху пъпката. Това важи за всички рязане, независимо дали се премахва мъртва дървесина.

Изкуството за подрязване на рози в 8 стъпки

Премахнете цветята от растенията, когато те са избледнели или умрели. Така ще поддържате растенията привлекателни и добре изглеждащи, като ще насърчите повторния цъфтеж.

Нарежете до обърната навън пъпка, за да насърчите формата с отворен център. При розите с разпръскващ се навик, подрежете някои стъбла до обърнати навътре пъпки, за да насърчите по-изправен растеж.

Отрежете на подходяща височина, ако не се вижда спяща пъпка.

Ножиците, които използвате трябва да се много остри, а разрезите, които правите - чисти.

Как се прави правилно подрязването на рози?

Подрежете умрялата част до здрава бяла сърцевина.

Изрежете мъртви и болни стъбла и вретеновидни и пресичащи се стъбла. Трябва да имате добре разположени стъбла, които позволяват свободен въздушен поток

При установените рози изрежете слабо цъфтящата стара дървесина и отрежете старите пънове, които не са успели да дадат нови издънки.

С изключение на увивните рози и храстовите рози, подрязвайте силно всички новозасадени рози, за да насърчите силни издънки.

Проследете издънките обратно до корените, от които растат, и ги издърпайте.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес