Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ ЗАСАЖДАЙТЕ това до ябълката

23 юни 2023, 08:16 часа

Когато става въпрос за градински растения, е важно да внимаваме как ги засаждаме и комбинираме помежду си. Някои растения могат да влияят положително или отрицателно върху другите. В случая с ябълката, има едни "съседи", които трябва да избягваме, за да гарантираме нейното здраво развитие.

Какво никога не трябва да се засажда до ябълката?

Черешите са един от "съседите", които не трябва да бъдат засаждани в близост до ябълката. За оптимално съществуване и растеж на тези два видове дървета, е необходимо да има разстояние от около 10 метра между тях. При тяхно близко съседство, вредителите, които нападат черешите, могат да предизвикат вреда на листата и плодовете на ябълковото дърво.

Имате много ябълки? Направете този вкусен сладкиш

Защо трябва да избягваме близкото засаждане на череши и ябълки?

Една от причините е, че вредителите, които обичат черешите, могат да се разпространят и атакуват и ябълките. Ако тези две растения са засадени в близост, вредителите имат по-лесен достъп до двете култури и могат да нанесат щети на дърветата.

Освен това, черешите и ябълките имат различни нужди от почва и хранителни вещества. Когато са прекалено близо, конкуренцията за ресурсите може да доведе до недостиг и неадекватно хранене на двете растения. Това може да намали растежа и плододаването им.

Полейте ябълката с това през юни и реколтата ще е по-богата от всякога

За да гарантирате здравото развитие и успешното плододаване на ябълковите и черешовите дървета във вашата градина, е важно да спазвате препоръката за разстоянието от около 10 метра между тях. Това ще намали риска от вредители и щети на растенията.

Имайте предвид, че не всички растения са съвместими помежду си, и разполагането им в градината има голямо значение за техния растеж и развитие. Съчетаването на растенията правилно може да подобри общата им здравина и да помогне за постигането на оптимални резултати при отглеждането им.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес