Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НЕ изхвърляйте плевелите - ето как се прави тор от тях

02 юни 2024, 11:41 часа

Повечето градинари след като отскубнат плевелите бързат да ги изгорят или да ги изхвърлят от градината. Но само градинарите с повече опит не правят това, защото знаят, че бурените могат да им послужат за торене.

Много градинари вече са се убедили, че естествените композиции показват прилично ниво на ефективност, когато става въпрос за торене и защита на растенията в градината. Една от тези естествени композиции е течният тор, приготвен от плевели или окосена трева. 

Приготвяне на тор от плевелите в градината

Трябва да се отбележи, че не е нужно да се ограничавате до обем: изберете удобен контейнер. След това съберете достатъчно количество окосена трева и я сложете в подготвения контейнер. Тревата трябва да достигне върха, но няма нужда да притискате съдържанието така че контейнерът да събере повече. След това трябва да добавите вода.

Как да се отървете от плевелите без химия

Задължително затворете контейнера с капак. Торът се приготвя най-добре на топли места. Трябва да изчакате около две седмици. През това време композицията ще има време да ферментира.

Филтрирайте продукта. Торът може да се използва в разредена форма. И след изсушаване, тревата може да се използва като мулч. Този тор е подходящ за поливане на всички градински култури. Той е изключително питателен, тъй като плевелите извличат всички полезни вещества от почвата. 

Други средства за приготвяне на тор

Компостът е един от най-лесните за приготвяне и в същото време най-ефективните торове за повечето градински култури. Ценният субстрат се приготвя от органични кухненски отпадъци, окосена трева и растителни остатъци след прибиране на реколтата, които се поставят да угният в специална кутия за компост. Получената органична маса е източник на хранителни вещества (предимно азот). Нейната употреба като тор подобрява структурата на почвата и я насища с полезни микроорганизми.

Пепелта е друга съставка за приготвяне на напълно безплатен тор. Може да се използва както в суха форма, така и в разреждане с вода.

Сухата пепел се използва за торене на разсад - благодарение на нея се ускорява растежът му. Прахообразното вещество може да се поръси директно върху ягодовите насаждения. Това е най-добре да се направи след цъфтежа, за да се предотврати сиво гниене.

Препоръчително е да добавите шепа суха пепел в дупките при засаждане на разсад от домати, чушки, зеле, както и при засаждане на картофи.

По-лоши от плевели: Растенията, които НЕ трябва да засаждате в градината си

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес