Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не ги оставяйте да изгарят: Как да защитите градинските растения от слънцето

01 юли 2023, 14:00 часа

Някои растения обичат да са на слънце, но други увяхват, ако са изложени на твърде много слънчева светлина.

Не всички растения харесват ярка светлина и понасят добре топлината. Ако няколко дни подред се очаква ясно слънчево време и високи температури, много растения може да не го понесат.

Какво да правим, когато растенията започнат да увяхват под въздействието на слънчевата светлина?

За някои растения прекаленото слънце може да е вредно и в тежки случаи дори да доведе до пълното им изсъхване и разбира се, това може да бъде много разочароващо за градинарите. Ето защо, в навечерието на горещите дни трябва да се погрижите за вашите растения.

Проучете вашата градина и вашите растения

Като начало наблюдавайте кои части от вашата градина имат най-много слънце, което означава, че растенията, които растат там, са по-застрашени от прегряване от други.

След това отделете време, за да се запознаете с това кои растения се справят добре на слънце и кои не.

Зеленчуци, които може да засадите на сянка и да имате УСПЕХ

Планирайте поливането

Поливането на растенията през най-горещото време на деня няма да им помогне, защото слънцето ще изсуши цялата вода, но пък може да им навреди.

Поливайте, когато стане малко по-хладно, за да дадете възможност на растенията наистина да поемат всичко. Не предполагайте, че вашите растения имат нужда от много вода в горещините, тъй като това не винаги е така и може да решите да ги поливате прекалено много.

Стремете се да поливате растенията веднъж на ден, като ги намокряте добре, така че водата да проникне дълбоко в почвата и да достигне дълбоките корени.

Ако имате сенчеста градина - засадете ТЕЗИ цветя

Отложете торенето

Често срещана грешка на хората е, че смятат, че растенията се нуждаят от тор при по-топли условия, за да бъдат по-силни. Всъщност трябва да избягвате използването на торове, защото когато се прилагат, те ускоряват растежа на растението, което означава, че са необходими повече хранителни вещества и повече вода.

Преместете саксии и сандъчета

Ако растенията са в сандъчета или саксии, просто ги преместете на сенчесто място, но ако са в цветна леха, закачете над тях бял чаршаф или завеса, за да ги предпазите.

Мулчирайте вашите цветни лехи

Мулчът е слой, който можете да поставите върху почвата, за да действа като вид бариера между слънцето и почвата, предпазвайки я от изсушаване и прегряване.

Сменете саксиите

Саксиите могат да повлияят на това колко слънце получава вашето растение. Черните саксии привличат топлина, която може да увреди вашите растения. Теракотените саксии с дупка на дъното също не са най-добрият избор, те бързо губят влага, което означава, че вашето растение е застрашено от дехидратация.

За слънчеви зони в градината се предпочитат херметически затворени саксии със светъл цвят, които отразяват слънцето и осигуряват на вашето растение най-добрите условия на пълно слънце.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес