Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Магданозът вирее почти през цялата година. Как и какви сортове да отглеждаме?

12 септември 2024, 13:56 часа

Магданозът придава на ястията характерен вкус и аромат, а освен това има благоприятен ефект върху нашето здраве. Има много разновидности, които могат да бъдат разделени на коренови и листни. Искате ли да се насладите на вкуса на магданоза възможно най-дълго? Какво да направите, за да можете да събирате подправката до първите студове? Ето как да отглеждате магданоз през цялата година и кои сортове е най-добре да изберете.

Как да отглеждате магданоз през цялата година?

Някои сортове магданоз са устойчиви на ниски температури, така че могат успешно да зимуват в земята. Трябва обаче да имате предвид, че листата няма да са толкова зелени и ароматни. Независимо от това е възможно да се отглежда магданоз през цялата година. Как е възможно това?

Още: Как да засадите азалии през септември, така че да цъфтят като луди през пролетта

Просто изкопайте корена на магданоза през втората половина на октомври или в началото на ноември (преди да настъпят първите слани) и след това го поставете в саксия, пълна с пръст. Засадете го така, че да се вижда горната част. Поставете контейнера на светло и топло място - перваза на прозореца е идеален за такова отглеждане. Трябва да помните и за редовното, но умерено поливане, благодарение на което свежият и ароматен магданоз ще бъде на една ръка разстояние в кухнята. Това е прост метод, който ще ви позволи да берете магданоз и през зимата.

Най-добрите сортове магданоз

Магданозът е ценен заради уникалния си вкус и многостранна кулинарна употреба. В допълнение, той има редица полезни за здравето свойства, включително повлиява проблемите на пикочната и храносмилателната система. Магданозът може да бъде разделен на два вида: стъбло и корен. Първият има зелени, ароматни листа, които са подходящи както за директна консумация, така и за украса на ястия (коренът му, от друга страна, е твърд и негоден за консумация). Що се отнася до кореновия магданоз, за разлика от листния магданоз, той има и листа, и корени, годни за консумация. Най-добрите сортове магданоз включват:

Още: Това септемврийско цвете е адски капризно, но носи положителна енергия

Фестивал

Сортът магданоз Фестивал образува много едри, буйни и добре облистени розетки. Листата са гладки, ароматни, но са малко по-груби от тези на сорт Местен. Бързо израстват след орязване на розетката. Кореноплодът е малък, а сортът е ранен и много добивен.

Местен

Розетките са едри, буйно облистени. Листата са гладки, нежни, ароматни, отлични за салата, ястия и консерви.

Още: Зимен чесън: Кога и как да го засадите и какъв сорт да изберете?

Къдрав

Kъдрaвия мaгдaнoз сee дирeктнo нe e дa пoдгoтвятe Прoлeтнoтo зaсявaнe сeмeнaтa сe в пeриoдa 20 фeвруaри 10 мaрт. зaсявaнe нa нaпрaвeтe в мeжду 1 15 дeкeмври. нa вeгeтaция oкoлo 70-80 Oтглeждa сe силнo aрoмaтнитe къдрaви листa, сa бoгaти eтeрични мaслa мнoжeствo витaмини.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес