Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Листата на РОЗИТЕ са жълти? Ето какви са причините

13 юли 2023, 17:20 часа

Розите са много красиви и предпочитани за цветната градина, но често срещан проблем, с който може да се сблъскате, е пожълтяването на листата.

Добрите градинари съветват да приемете листата като кожата на вашето растение – когато нещо се обърка, трябва да погледнем към почвата. Ако почвата е твърде влажна, това може да е кореново гниене. Ако почвата е твърде суха, тя може да бъде дехидратирана. Може да имате проблем с хранителните вещества или pH на почвата. Болестта също е потенциална причина за пожълтяване на листата, така че обръщайте внимание на често срещаните причини.

Отглеждане на РОЗИ в саксия: Основни препоръки от градинарите

Недостатъчно или прекомерно поливане

Най-честата причина за пожълтяването на листата на розите е липсата на вода. Това може да се случи, когато сте подхранвали розите си твърде малко или не сте ги поливали достатъчно. Друг сигнал за този проблем са и стеблата, които започват да покафеняват.

Друга възможна причина за пожълтяване на листата на розата е прекомерното поливане. Розите трябва да се поливат редовно, но ако постоянно ги държите мокри, те могат да развият кореново гниене или гъбична инфекция.

Розите трябва да се поливат веднъж седмично през пролетта и лятото, а ако времето е много горещо и сухо – може да се наложи и по-често. Новозасадените и саксийни рози трябва да се поливат през ден.

Най-често допусканите грешки при отглеждането на РОЗИ

Няма достатъчно слънчева светлина

Розите се нуждаят от поне шест часа на ден, за да растат добре. Ако имате жълти розови листа, но растението получава нужното количество вода, тогава това е следващият вероятен виновник.

Ако смятате, че това е причината за пожълтяване на листата, преместете храста на по-светло място във вашата градина.

Розата ви е изложена на много топлина

Освен че се нуждаят от достатъчно слънчева светлина, розите могат да бъдат чувствителни към екстремни горещини. Това може да изсуши листата и да ги накара да станат жълти или кафяви.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес