Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лайфхак, който ще ви помогне да се отървете от плевелите в градината с едно движение

01 юни 2024, 07:08 часа

Един от основните проблеми на всички градинари са плевелите в лехите, с които трябва да се справят редовно. Можете обаче да използвате един прост съвет, за да забравите за този проблем за дълго време.

Веднага след приключване на засаждането, цветята и лехите трябва да бъдат внимателно обгрижвани: редовно подхранвани, напоени и плевени. Последната точка може да причини много неудобства. Плевелите растат бързо, някои от тях имат силни корени, така че растението не е толкова лесно да се изкорени от земята. Освен това, подобна дейност отнема много време и усилия.

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Плевелите могат лесно да бъдат контролирани, ако знаете една тайна. Например, някои градинари поливат растенията си с оцет, но експертът категорично не препоръчва да се прави това: киселината разяжда почвата, може да навреди на бъдещата реколта и дори да направи градинските пътеки от камък или павета неизползваеми.

Вместо това опитен градинар предлага да използвате обикновена вряла вода! Независимо дали плевелите в градината ви са стари или млади, горещата вода трябва да ви помогне да ги контролирате.

Просто включете чайника, изчакайте да заври и започнете веднага. Врялата вода трябва да се излива внимателно върху плевелите, за да не се повредят другите растения. В същото време е най-добре да направите това от чайник, защото по този начин определено ще успеете да уцелите точно само плевелите.

Кога е най-подходящо да се пръска против плевели

Горещата вода изгаря листата на плевелите, бързо прониква в почвата и наранява корените. В резултат на това „вредителят“ бързо умира и можете лесно да го отстраните от земята. Ако плевелът е малък и крехък, тогава изобщо не трябва да го докосвате: той бързо ще изсъхне и ще изчезне.

Този трик може да се използва както в лехи, така и на градински пътеки. Не бива обаче да поливате моравата си с вряла вода, уверява градинарят. Горещата вода може лесно да повреди нежната млада трева наблизо. Също така, не поливайте плевела с гореща вода, ако е твърде близо до младо растение в градината : има голям риск и то да го получи.

Как да се отървем от охлюви в градината?

Вредителите могат напълно да унищожат както цветя, така и плодове, зеленчуци и билки. Ето защо е толкова важно правилно да обработвате градината, така че работата ви да не е напразна. Три прости метода ще ви помогнат в това  - изберете този, който ви харесва най-много.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес