Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Къртиците унищожават градината ви? 6 начина да се отървете от гризачи!

17 септември 2024, 16:27 часа

Къртиците копаят коридори в почвата, гризат растенията и унищожават кората на младите дървета. За всеки градинар те са най-голямата напаст, затова непрекъснато търсим ефективни решения, за да се отървем от тях. Преди да се спрем на крайната мярка и да посегнем към химически продукти за гризачи, нека опитаме естествени методи.

Къртици в градината – защо?

Полевките са малки гризачи с приветлив вид. Въпреки това, не се заблуждавайте от външния вид, тези малки същества могат да причинят огромни щети в градината. Съсипват тревни площи, лехи и градини, където нагризват растения и пробиват дълги тунели в почвата. Те охотно се хранят с луковици, грудки и корени на растения и дори с кората на млади овощни дървета. Тяхното присъствие е сериозен проблем за градинарите. Също така те се размножават бързо.

Още: Как да торите киселолюбиви растения през есента – азалия, хортензия, боровинка и други?

Женските от тези гризачи дори могат да имат няколко котила годишно. По време на всеки от тях на бял свят се появяват още 4-6 къртици, които достигат полова зрялост след 2 месеца и могат да се размножават. Ако намерят добри условия за живот във вашата градина, броят им ще расте с тревожна скорост. Това са гризачи, които не спят зимен сън, така че са активни през цялата година. Но вредят най-много, когато намерят най-много храна, т.е. от пролетта до есента.

Това е основната причина да има толкова много. Тук те имат изобилие от храна и също намират много скривалища, където могат да строят гнезда. Благоприятстват ги и рохкавата и влажна почва, в която лесно могат да копаят дълги коридори и дупки. Добре поддържаната градина е идеално място за живеене, така че е трудно да ги прогоните.

6 естествени начина за справяне

Още: От какво се нуждаят розите през септември: Как да се грижите за тях през есента, за да са силни през зимата

Къртиците не са защитени видове у нас, но трябва да сте наясно, че са важна част от екосистемата, така че не е препоръчително да ги убивате. Разлагащите се химически отрови ще навредят не само на тях, но и на други животни – домашни и диви.

Отглеждане в контейнери – това е един от лесните начини за защита на подземните части на растенията. Използваме саксии за защита на корените, луковиците и коренищата на избрани видове. Повдигнатите легла с метална мрежа в долната част също доказано работят. Полевките ще се отдалечат на място, където ще намерят по-лесен достъп до храна.

Мрежата като преграда - цветните лехи могат да бъдат защитени с ниска ограда, затворена от всички страни, изработена от фина метална мрежа. За да бъде ефективна преградата, тя трябва да бъде вкопана в почвата на дълбочина най-малко 30 см.

Живи капани – позволяват ви да се отървете от някои от къртиците, без да ги убивате. Можете да поставим лъжица фъстъчено масло в капана, за да привлечете гризачи. Пуснете уловени животни на място, далеч от градината.

Още: Как да отгледаме слива от костилка? Този метод не се проваля НИКОГА!

Канела – полевките не понасят лютивия ѝ мирис. За да ги извадите от парцела, добавете 1 чаена лъжичка смляна канела във всяка дупка.

Репелентни растения – къртиците не харесват миризмата на определени растения, така че стоят далеч от тях - чесън, лук и млечка.

Естествени врагове - струва си да привлечете в градините си животни, които чрез лов намаляват популацията на къртици, например грабливи птици. За да направите това, можете да поставите контейнери с вода в градината или да окачите кутии за гнездене.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес