Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко често се полива драцената

25 февруари 2024, 17:03 часа

Драцената е непретенциозно растение, което изисква внимателно и правилно поливане за оптимално здраве и растеж. Високата влажност е от ключово значение за това растение, но прекомерната влага може да доведе до сериозни заболявания на листата и кореновата система. В тази статия ще разгледаме как да определите кога и колко често трябва да поливате драцената, както и какви грешки да избегнете при отглеждането на това чудесно растение.

Драцена у дома: Най-добрите грижи за здрав растеж

Как се полива драцената?

Драцената се отглежда успешно, когато почвата е разнообразна и когато поливането се извършва внимателно. Препоръчва се да поливате драцената, след като горният слой на почвата изсъхне на 2-3 см. Прекомерното поливане, особено през периода на покой през зимата, може да доведе до сериозни проблеми. През активния растежен период, поливането е редовно, но не повече от веднъж седмично, докато през зимата трябва да се напоява по-рядко, с едно или две поливания месечно.

Важността на правилното поливане

Неправилният режим на поливане е чест причинител на проблеми с драцената. Прекомерното или недостатъчно поливане може да доведе до различни проблеми, като загниване на корените, изсъхване на върховете на листата или дори загиване на растението.

драцена

Защо неправилното поливане на драцената е опасно?

Често поливане: Корените започват да гният, стволът става мек, листата увисват. Препоръчва се изваждане на растението, обработка на кореновата система и преместване на драцената на нов субстрат.

Недостатъчно поливане: Върховете изсъхват и умират. Регулирайте поливането според нуждите на растението и отрежете засегнатите върхове.

Това са най-полезните стайни растения, всеки лекар ги има в дома си

Недостатъчно поливане и силна светлина: Листата изсъхват, избледняват и започват да се къдрят. Регулирайте поливането и местоположението на растението, обработвайте ги с лекарства за предпазване от стрес.

Всички тези случаи подчертават важността на правилното поливане и внимание към нуждите на драцената.

С правилното поливане, драцената може да процъфтява и да ни радва със здрави и красиви листа. Не забравяйте да поддържате влажността на почвата, без да прекалявате. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес