Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са ядливите цветя, перфектни за вашата пролетна салата

05 април 2023, 11:19 часа

Кулинарната употреба на цветята датира от хиляди години. Днес в много култури цветята все още се използват за приготвяне на традиционни ястия. Добавянето на цветя към ястията ги прави по-ароматни, цветни и екзотични.

Обикновено се използват цветове от розмарин, мента, босилек, лайка, лавандула и резене. Въпреки това цветята, които са били третирани с химикали, не са подходящи за използване като трапезни цветя.

В градина или в саксия? Къде е по-удобно да засадим лалетата

Цикория

Използват се леко горчивите листа и пъпки, от които понякога се правят туршии.

Хризантема

Хризантемите, както и разноцветните хризантеми, имат различен вкус - от сладък до леко горчив. Трябва да се използват само венчелистчетата.

Детелина

Цветовете на детелината имат леко сладък вкус и са чудесно допълнение към свежите салати, както и декоративен елемент.

Маргаритка

Венчелистчетата имат леко горчив вкус, но ако не ги ядете, те са идеални като гарнитура.

Гладиола

Красивата му конусовидна форма може да се използва по интересни начини, например като пълнеж, а венчелистчетата могат да се използват в салати.

Жасмин

Жасминът е много ароматен и обикновено се консумира като чай. Той може да се използва и в сладкиши, но в ограничени количества.

Роза

Розите са идеални за интериорна декорация. Тя има прекрасен аромат и цвят. Потопете няколко розови листенца в чаша бяло вино или шампанско. Те могат да се използват и в екзотични десерти, конфитюри и сладка. Всички рози могат да се консумират, но колкото по-тъмна е розата, толкова по-изразен е нейният аромат.

Слънчоглед

Слънчогледовите листенца също могат да се консумират като храна. Яркожълтите цветове са задължителен акцент в ястията.

Цветове от тиква

Те са с красив жълт цвят и имат форма на конус. Могат да бъдат пълнени или печени.

Трите съставки, които съживяват и мъртвите цветя

Виолетки

Други ядливи цветя, които се отличават със своя вкус и цвят, са виолетовите. Цветовете могат да се гарнират или да се добавят към салати, напитки и сладкиши за придаване на вкус.

Невен

Невенът се използва широко в натуралната козметика, но венчелистчетата му се използват и в кулинарията. Венчелистчетата имат остър, леко пиперлив вкус и добавят интересен акцент към всяко ястие.

Карамфил

Листенцата на карамфила са сладки и, разбира се, много ароматни.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес