Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои болести по кайсията могат да съсипят цялата реколта?

10 юни 2024, 07:44 часа

Трябва да обръщаме голямо внимание на нашите дървета и да реагираме своевременно на признаци на техните заболявания.

Инфекциозно изсушаване или цитоспороза.

Появява се по скелетните части на дърветата, съпроводено с некроза, напукване и лющене на кората и образуване на венци. Младите дървета са особено податливи на инфекциозно изсъхване.

Инфекцията навлиза в дървото чрез механични и термични повреди. Развитието на инфекциозното изсушаване се влияе от почвата, климатичните условия и резките температурни колебания.

Как да се справим с тази болест по кайсията. Незабавно отстранете изсъхналите клони и изкопайте кръга на ствола в основата. Ако няма плодове, третирайте с 3% бордолезов разтвор. По-добре е третирането да се извърши през есента след падане на листата или през пролетта, преди отварянето на пъпките.

Засаждане и грижа на кайсиево дърво

Вертицилийно увяхване (Verticillium wilt).

Причинителят е гъба, която причинява увяхване на отделни клони или смърт на цялото дърво през втората половина на лятото. Заболяването е придружено от изсъхване на листата по краищата, пожълтяване и опадване на листата в долната част на големите клони. Характерен признак е некроза на дървесна тъкан, забележима върху напречното сечение на болен клон под формата на плътен или пунктиран пръстен.

Как да се справим с тази болест по кайсията. Спешно изрежете повредените клони и ги изгорете. Изкопайте кръга на ствола на дървото. В началото на падането на листата третирайте с 3% бордолезов разтвор.

С този италиански метод за отглеждане на кайсии ще берете реколтата в кофи

Монилиоза

При монилиоза цветята и листата изсъхват. Засегнатите плодове гният по клона, младите клони изглеждат като обгорени от огън или слана. Най-често монилиозата засяга дървета, които цъфтят по време на валежи. Заразяването започва през цветето. След това гъбата прониква в дървото на клона и частично го унищожава. При тежко развитие на болестта скелетните клони и цели дървета изчезват в рамките на 1-3 години.

Как да се справим с тази болест по кайсията. Засегнатите клони трябва да се отрежат на 10-15 см под зоната на сушене и да се изгорят. Пристволните кръгове около дърветата трябва да се изкопаят след пълно окапване на листата. През есента или пролетта, веднага след топенето на снега, е необходимо да се третират стволовете и дърветата с 1-3% бордолезов разтвор.

Моля, обърнете внимание, че симптомите могат да бъдат причинени от няколко източника едновременно. Понякога причината може да са неблагоприятни климатични условия. Всичко това може да се отрази лошо на кайсиевите дървета.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес