Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога се прави първото пръскане на лозето?

05 юни 2024, 10:22 часа

Първото третиране на лозето рано напролет се извършва преди разтваряне на пъпките чрез пръскането му. Това е необходима мярка на грижа за растенията и подготовката им за новия сезон на плододаване. Много градински вредители и патогени презимуват в почвата или пъпките и се събуждат с настъпването на топлите дни. Навременната превантивна обработка помага за намаляване на риска от инфекция и осигурява имуностимулиращ тласък на растенията.

Какви средства се използват?

През пролетта лозето трябва да се пръска предимно срещу болестите мана, оидиум, както и против вредители. За тези цели се използват комплексни препарати, както и отделни агенти с биологично или химическо действие. Някои съвременни производители произвеждат комбинирани инсекто-акарицидни и фунгицидни смеси за пръскане. Но лозето се нуждае и от локално лечение, насочено към борба със специфични източници на проблеми.

С какво е полезно да се пръскат овошките през април?

Химически препарати

Сред препаратите, използвани за защита на лозето през пролетта, именно средствата от тази група се представят най-добре от останалите. Растенията, навлизащи във вегетационния период, могат да се пръскат с различни средства.

Железен сулфат

Обикновено се използва през есента, но през пролетта такова пръскане също ще доведе до резултати. Разтворът се пръска върху „гола“ лоза.

Меден сулфат

В лозарството се използва под формата на 3%-ов (бордолезов) разтвор. Медният сулфат действа комплексно, като убива гъбичните спори, отблъсква насекомите и осигурява допълнително хранене. Препаратът се предлага под формата на син кристален прах и има контактен ефект. Използва се в борбата срещу мана, сиво, бяло и черно гниене, антракноза.

Урея (карбамид)

Препарат, който е източник на азот. Когато се прилага листно, има и фунгицидни свойства.

Колоидна сяра

Този химикал е много ефективен както срещу гъбички, така и срещу насекоми вредители. Сярата е разрушителна за патогените на оидиум и плесен.

Основните характеристики на химикалите са тяхното ограничено действие. Някои са ефективни само когато се прилагат директно. Веднага след като листата на растението започнат активно да се образуват, си струва да преминете към кумулативни агенти и системни фунгициди.

Народни препарати

Народните средства също може да се използват за пролетна обработка на лозя.

Чесън

С чеснови глави от миналогодишната реколта се приготвя отвара – достатъчни са 100 г на 1 литър вода, полученият разтвор се оставя 2-3 часа, филтрира се и се разрежда до 1.6 литра. Третирането се извършва 2-3 пъти с интервал от 5 дни.

Коя е най-популярната схема за пръскане на овошки?

Суроватка

Литър суроватка се разрежда с 10 литра вода. Това пръскане предотвратява разпространението на брашнестата мана.

Калиев перманганат

Достатъчна е смес от 10 литра вода и 3 г прах. Слабият разтвор дезинфекцира почвата и елиминира спорите на гъбични заболявания. Той е безопасен за употреба дори по време на цъфтеж.

Схеми за обработка

Стандартната схема за пролетна обработка на грозде включва най-малко 3 процедури. Първата – с железен сулфат, се счита за незадължителна, но се използва от повечето опитни лозари. Храстите трябва да се пръскат в началото на пролетта през март, преди да се разтворят пъпките и да се появят млади издънки. Обработките за превантивни цели, но с различни дозировки, се извършват до есента.

На гола лоза започва обработката, когато въздухът в лозето се затопли до +4 градуса по Целзий и повече.През този период контактът означава, че се образува защитна плака върху повърхността на лозата и пръсканията се считат за най-ефективни. Важно е да се напръска и повърхността на почвата, където вредителите може да бъдат скрити.

Ако за пролетната обработка се използва меден сулфат, приготвянето на разтвора се прави изключително в неметални съдове. За младите храсти е достатъчно смес от 50 г прах и 10 л вода. За зряла лоза количеството меден сулфат се удвоява.

Важно е периодично да редувате препаратите, за да се избегне създаването на резистентност към фунгициди в патогенните гъбички.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес