Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви груби грешки се допускат при пръскането на овошките след дъжд?

28 май 2024, 08:08 часа

Най-пъстрият и изпълнен с празници месец е към своя край. Май ни поднесе шарено време – топло и галещо пролетно слънце, силен вятър и обилни дъждове, причиняващи щети не само на имуществото и домовете на хората в някои части от страната, но и съсипващи посевите и застрашаващи реколтата им.

Проблемите, свързани със загубата на реколтата, не са само за собствениците на насаждения. Когато земята ражда малко продукция или част от нея е унищожена от капризите на времето, по-малко количество плодове и зеленчуци достига до родния пазар, което води до повишаване на цените – тоест като потребители също страдаме от унищожената от неблагоприятни климатични условия реколта.

И градушката, и проливните дъждове могат да обезсмислят труда на хората, заети с отглеждане на различни култури, особено ако са неопитни и незапознати с необходимата грижа за зеленчуците и плодовете при продължителни валежи, правилата за пръскането на овошките след дъжд, за да бъдат съхранени плодовете, както и всички онези възможни дейности, които следва да бъдат предприети, за да се минимизират щетите от дъждовете и да бъде реколтата качествена и в задоволителни количества.

Плодните дръвчета са особено чувствителни към проливните дъждове и грешките в грижата за тях, след като лошото време отмине, могат да бъдат фатални за реколтата. Сред най-често допусканите грешки, свързани с грижата за овощните дръвчета, са свързаните с пръскането на овошките след дъжд.

За задължителното пръскане на овошките през март – ето какво да знаем

Пръскането на овошките след дъжд – често допускани грешки

Освен фаталната грешка да не се погрижите за превенция на болести и вредителите по дръвчетата, която може да доведе до тотална загуба на реколтата, неопитните градинари, отглеждащи овощни дръвчета, често допускат грешки и при пръскането на овошките след дъжд. Сред най-често допусканите грешки са:

-          Пръскане скоро след дъжд

Ако не изчакате достатъчно време, за да изсъхнат дръвчетата след дъжда, преди да ги напръскате, препаратът няма да е ефективен и няма да съумее да предпази дръвчетата, както е редно. Важно е да се изчака и утринната роса да се изпари от дръвчетата, ако има такава, а не само водите капки, причинени от дъждовете.

-          Пръскане в неподходящо време

Независимо дали говорим за силен вятър, който възпрепятства попадането на препарата, където е нужно, като го носи далеч от дръвчето и в нежелани посоки, или за пръскане по време на дъжд, както и при неблагоприятна прогноза за времето за идните дни, много градинари без опит избират лош момент да се погрижат за здравето на дръвчетата, като по този начин полагат усилия и труд, влагат средства, без да имат ефективност и да постигнат желания резултат. Пръскане не се извършва не само по  време на дъжд и скоро след него, но и ако прогнозата сочи голяма вероятност от валежи и през следващите дни.

Необходимо е време да подейства разтворът, с който се извършва пръскането. Ако това време не е осигурено и дъждовете отмият разтвора, с който се пръска, то ефективност не се очаква. Студеното време – ниските температури на въздуха – също водят до неефективни резултати от пръскането. Всичко това прави внимателния и отговорен избор на ден за пръскане на овощните дръвчета важна задача.

-          Неправилен избор на часови диапазон от деня

Сутрин рано дръвчетата са окъпани с роса, следобед и привечер не съумяват да изсъхнат след пръскане, поради което е възможно препаратът да замръзне пред нощта, ако температурите паднат осезаемо и значително. Така пръскането се оказва неефективно и загуба на време и средства. Най-добре е дръвчетата да се пръска около обяд, когато росата се е изпарила, а все още остава много време до падането на градусите през нощта и дръвчетата ще могат да изсъхнат.

С какво е полезно да се пръскат овошките през април?

-          Неподходящ избор на препарати

Собствениците на овощни дръвчета трябва да са запознати с основните неприятели и болести по дръвчетата, вероятни след дъжд, и да прилагат препарати именно за превенция срещу тях. Безразборното пръскане няма да доведе до търсената растителна защита, ефективност и предпазване на дръвчетата. Ако не знаете от какво точно се нуждае конкретното дърво, имате колебания относно избора на препарати или забелязвате промяна в листата, която не е очаквана, но не знаете какво я причинява, най-добре занесете листна маса в агроаптека или споделете там колебанията и притесненията си, за да получите адекватни съвети и препарати за пръскане точно за вашия проблем.

-          Неточно приготвяне на препаратите

Ако се изкушите да спестите от препаратите с употребата на по-малки дози от препоръчителните, възможно е да не подействат на дръвчетата и усилията да са напразни. Дози, по-високи от посочените на етикета, могат да изгорят или погубят дръвчето. Препаратите, приготвени точно според указанията, са най-ефективни.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес