Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви цветя може да засадите през октомври

06 октомври 2024, 20:04 часа

Опитните градинари знаят много добре, че дори в средата на октомври все още времето е подходящо за засаждане на определени цветя. Ако искате да се заемете с тази дейност, тогава трябва да изберете най-подходящите варианти за целта.

Цветята, които са подходящи за засаждане през октомври

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, са непретенциозните едногодишни растения. По правило такива цветя се размножават добре чрез самозасаждане. Следователно те могат да бъдат идеален избор за всеки градинар.

През този перидо е може да се засади невен. То цвете има лечебен ефект върху цялата градина. През следващата година това ще помогне за намаляване на популацията на редица вредители, а също така ще намали вероятността от развитие на много болести.

Кои цветя може да засадите точно сега?

През октомври можете да засадите мак и делфиниум. Работата по засаждането им е проста: семената трябва да бъдат поставени в почвата. По-добре е да използвате повече семена от обикновено, тъй като не всяко семе ще поникне. След това покрийте почвата със семената със слой компост. За изолация можете също да поставите листа отгоре.

По отношение на засаждането на мак то се извършва директно в земята. Едногодишните и многогодишните сортове се засаждат на постоянно или временно място. И след покълването те се засаждат отново. В този случай трябва да се внимава, коренът лесно се поврежда, така че трансплантацията се извършва заедно с буца пръст. 

Независимо дали макът е едногодишен или многогодишен, засаждането на семена се извършва през пролетта или есента. Пролетното засаждане се извършва възможно най-рано, по-добре е това да се направи веднага на постоянно място, а след появата на разсад те се разреждат, оставяйки най-силния разсад. · При засаждане през есента семената ще претърпят естествена стратификация и ще поникнат по-бързо през пролетта.

Ако решите да засадите цветята през пролетта, експертите съветват да поставите семената във влажна кърпа и да ги оставите в хладилника за няколко месеца. Семената, които са претърпели стратификация, покълват по-бързо.

Макът не е придирчив към състава на почвата, но предпочита:

  • леки почви, които добре пропускат влагата;
  • място, огрявано от слънце през целия ден. 

Стагнацията на водата се отразява негативно не само на маковете, но и на всички декоративни растения и ако има стагнация на вода в района след дъжд, е необходимо да се създаде дренажен слой.

Цветята, които не трябва да засаждате в градината си

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес