Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква схема за пръскане на домати следват повечето градинари?

04 юни 2024, 17:22 часа

Грижите за защитата на доматите от болести и вредители започват още в началото на вегетационния период, на етап разсад.

Обработка на почвата преди засаждане на разсад

С хербициди срещу едногодишни двусемеделни и житни плевели се пръска почвата няколко дни преди засаждането на разсада. 5 литра работен разтвор са достатъчни за 100 кв. м.

Третиране на разсад преди засаждане

Защитата на доматения разсад се осигурява още преди да бъде засаден на постоянно място. Особено важно е предпазването от почвени вредители – личинки на майския бръмбар и телени червеи. На този етап една личинка може да унищожи няколко десетки млади растения за един ден. Разсадът се накисва в разтвор на инсектицид, обикновено 1.4 г на 0.7 л вода.

Този обем е достатъчен за 200-250 растения. Накиснете корените на доматите непосредствено преди засаждането в земята за 2 часа. Желаната температура на околната среда е +18 до +23°C. Защитният ефект продължава повече от 20 дни, лекарството се разпространява в цялото растение, поради което предпазва не само от почвени вредители, но и от листни въшки, бръмбари от кръстоцветни бълхи и колорадски бръмбар.

8-10 дни след засаждането на разсада

В тази фаза доматите се пръскат срещу късна мана, алтернария и макроспориоза. Пръскането възможно най-рано е най-доброто средство за късна болест. Спорите на тези заболявания могат да присъстват върху растенията, тъй като те зимуват добре в растителни остатъци, почва и могат да присъстват в семенния материал. Ранното пръскане на доматите предпазва растенията преди гъбичките да имат време да се развият. Ако накисването на разсада в инсектицида е пропуснато, напръскайте със същия препарат.

Поливане на доматите според етапа на растеж

Растеж на растенията. Плевели с височина 10-15 см

Плевелите са не само конкуренция за хранителни вещества за култивираните растения, но и благоприятна среда за болести и неприятели. Повторното заразяване на доматите често се случва именно поради болести, които са се развили върху близките плевели. В идеалния случай, за да се постигнат високи добиви, кореновата зона на растенията трябва да бъде напълно освободена от излишна растителност. Следователно, при условие на активен растеж на житни едногодишни и многогодишни плевели, те се пръскат с хербицид, обикновено 20 мл от препарата на 2-3 литра вода – достатъчно за 100 кв. м. Но преди пръскане проверете инструкциите на опаковката.

Растеж на растенията. След края на защитния ефект от предходното пръскане

На този етап продължаваме да защитаваме растенията от фитофтороза и алтернария. Сред вредителите сега особено активни са личинките на червеите и листните въшки. Препоръчително е доматите да се пръскат преди сгъстяването им.

Пъпкуване преди цъфтеж

Обработката се провежда 10-14 дни след предходната. През този период е особено важно да се предпазят растенията от фитофтороза и алтернария, които могат да попречат на образуването на пъпки и по този начин значително да повлияят на количеството на реколтата. Пръскането с инсектицид е насочено срещу различни видове червеи. За да предотвратите привикването на вредните насекоми към лекарството, използвайте инсектицид, различен от предишните.

Засаждане на домати през май - кое е най-доброто време

В случай на активни прояви на алтернария (извити листа, заоблени кафяви сухи петна, които се появяват първо върху стари листа), се извършва допълнително пръскане.

При климатични условия, улесняващи развитието на алтернария (горещини с чести валежи) след 10 дни повторете третирането с фунгицид.

След цъфтежа - развитие на плода

След края на защитния ефект от предишното третиране продължаваме да се предпазваме от фитофтороза и алтернария.

След цъфтежа – нарастване на плодовете

След края на защитния ефект от предишното третиране (14 дни) пръскаме срещу червеи, фитофтороза, алтернария, макроспориоза.

Развитие и узряване на плодовете

Продължаваме да се предпазваме от макроспориоза, алтернария и фитофтороза. За да избегнете появата на резистентност, сменете фунгицида.

След прибиране на реколтата

Подготвяме площи за следващата култура. Отстраняваме всички растителни остатъци.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес