Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е тайната за отглеждане на бамя в двора

15 юни 2024, 22:00 часа

Отглеждането на бамя в домашни условия може да бъде изключително удовлетворяващо занимание, но за да постигнете успешни резултати, трябва да разберете тайните зад тази не толкова популярна култура. В следващите редове ще ви разкрием някои от ключовите аспекти в отглеждането на бамя във вашия двор.

Подготовка на почвата

Бамята е топлолюбиво растение, което обича слънцето и се развива най-добре в южен климат. Предпочита добре дрениращи, леки песъчливи до средни глинести почви с високо съдържание на органична материя. Почвата трябва да има pH между 5,8 и 6,8. Ако вашата почва е тежка и глинеста, препоръчва се трансплантация, защото разсадът трудно пониква в такава почва. Подобрете дренажа чрез добавяне на пясък и компост, което ще обогати почвата и ще създаде по-добри условия за растеж.

А вие знаехте ли, че бамята е толкова полезна?

Местоположение и светлина

Бамята се нуждае от обилна слънчева светлина и предпочита горещи температури. Идеалните температури на почвата са между 23,9°C и 32,3°C. Уверете се, че сте избрали слънчево място в градината, защитено от силни ветрове. В по-хладен климат може да е необходимо да се използват покривала или тунели, за да се поддържа необходимата температура.

Размножаване

Бамята обикновено се размножава от семена. За да ускорите процеса на покълване, накиснете семената във вода за една нощ преди засаждането. Засейте семената на дълбочина 2,5 см и оставете 25-45 см между редовете. В домашната градина е важно почвата да е достигнала температура от поне 18°C преди засаждане.

бамя

Поливане и торене

Препоръчва се да се полива на всеки 10 дни в по-горещи райони. В по-хладен климат, поливайте по-рядко, тъй като прекомерната влага може да охлади растенията и да ограничи растежа им. Бамята се възползва от добавянето на азот и фосфор. Използвайте амониев фосфатен тор или пилешки тор, разпръснат една седмица преди засаждането. Важно е да поддържате почвата чиста от плевели, като внимателно обработвате около растенията.

Грижи за растенията

За успешното отглеждане на бамя е важно редовно да премахвате плевелите и да осигурите добра аерация на почвата. При търговско производство може да се наложи използване на подходящи хербициди. Също така, редовното торене и поддържане на подходяща влажност са ключови за здравословния растеж на растенията.

Бамята може да е много полезна за вас, ето как

Прибиране на реколтата

Шушулките на бамята са готови за прибиране около два месеца след засаждането. Обикновено шушулките се берат 4 до 6 дни след цъфтежа и трябва да се събират на всеки 2-3 дни, когато достигнат дължина 7,6-15,2 см. Отстранявайте шушулките чрез рязане с остър нож или чрез откъсване от растението, за да насърчите продължаващото плододаване.

Отглеждането на бамя в двора може да бъде лесно и приятно, стига да спазвате основните принципи за подготовка на почвата, поливане, торене и грижи за растенията. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес