Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как успешно да завъдим мушкато в градината

17 юни 2024, 22:30 часа

Мушкатото, познато още и като пеларгониум, е едно от най-популярните цветя в България. С красивите си цветове и ароматни листа, то краси балкони, тераси и градини из цялата страна. Ако още не сте отглеждали мушкато, сега е идеалното време да се запознаете с тънкостите на това прекрасно цвете.

Подходящо време за засаждане

Мушкатото обича да бъде засаждано през ранна пролет. Това е времето, когато то започва да цъфти и продължава да разцъфтява до октомври. Ранното засаждане осигурява достатъчно време на растението да се утвърди и да развие своите красиви цветове през целия сезон.

Как да направите мушкатото си три пъти по-красиво?

Избор на почва и съдове

За да се развива добре, мушкатото се нуждае от глинеста, но мека почва. Може да го отглеждате както в саксии, така и в сандъчета. Важно е съдовете да бъдат удобни за пренасяне, тъй като през зимата мушкатото не издържа на студ и трябва да бъде прибрано вътре.

Поливане и грижа

Мушкатото не обича прекомерното поливане. През зимата поливането трябва да бъде сведено до минимум. При правилно отглеждане, мушкатото може да издържи няколко години. Когато забележите, че растението започва да се оголва, можете да го размножите чрез резници. Отрежете връхни резници с дължина около 10 см и ги поставете във вода или влажен пясък, докато се вкоренят.

мушкато

Светлина и температура

Мушкатото обича светлината и най-добре вирее при температури около 10-15 градуса. През зимата трябва да бъде в помещение с температури не по-ниски от 10 градуса. Много градинари го отглеждат в мазетата си през зимата, защото мушкатото се нуждае от покой. Друг вариант е да го поставите на стълбището, като не забравяте, че помещението трябва да бъде осветено.

Засаждане в градината и преместване

Можете спокойно да засадите мушкатото в градината си. Когато започне да става по-хладно, преместете го в саксии и го приберете. През май месец отново можете да го изнесете навън и да започнете да го наторявате. Не забравяйте да премахвате своевременно повехналите цветове, за да дадете път на нови издънки.

Ако искате вашето МУШКАТО да цъфти цяла зима, не забравяйте да направите ТОВА през есента

Отглеждането на мушкато в градината не е само приятно занимание, но и предизвикателство, което ви награждава с изобилие от красиви цветове и аромати. С правилната грижа и внимание, вашето мушкато ще процъфтява и ще ви радва години наред. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес