Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави правилно подрязването на рози?

14 март 2024, 14:11 часа

Розите трябва да се подрязват правилно и редовно. Така ще запазите буйния цъфтеж на розата. Как да режете розите правилно и какво ви е необходимо за това?

Как да режем розите правилно: нива на подрязване

Има много видове резитба. Използват се в зависимост от сезона, вида на розата и височината на издънките. Например ниско (късо) и силно (високо) подрязване на розите.

При чаенохибридните и полиантовите рози се извършва къса резитба след зимата. В допълнение, такова подрязване се извършва по време на засаждане на нови разсад.

Що се отнася до силната резитба, една трета от издънките се оставят, а стъблата се съкращават на нивото на третата до четвъртата пъпка от основата на храста. Средната резитба се извършва за различни средно големи видове рози и най-често се използва след цъфтежа. Издънките трябва да бъдат съкратени на нивото на петата до седмата пъпка от основата.

Подрязване на увивна роза - ето какво трябва да знаете за него

Дългата резитба се извършва за силно растящи увивни и високи чаенохибридни рози. Издънките им се съкращават леко: на нивото на 8–15 пъпки от основата на храста.

Има и опция за комбинирана резитба. В този случай издънките на едно растение се съкращават в различна степен. Това придава на растенията елегантна форма.

Санитарното подрязване се извършва през целия вегетационен период, за да се предотвратят заболявания. В този случай засегнатите и сухи издънки се отстраняват, а стъблата се съкращават до здрава тъкан.

Кога да режете розите през пролетта: основни правила

Най-доброто време за подрязване на розите е между края на февруари и средата на март. По това време растежните пъпки започват да набъбват.

Преди да подрежете розите, трябва да премахнете покритието, което е било покрито през зимата, да премахнете всички остатъци и да отрежете изсъхналите листа.

След това, когато се затопли, може да се направи резитба, най-често санитарна.

В същото време гъстите храсти се разреждат и се оставят няколко добри стъбла. Използвайте остра ножица за подрязване (под ъгъл от 45 градуса, приблизително 5 mm нагоре от пъпката). Всички рози трябва да се подрязват, независимо от вида на цветето.

Изкуството за подрязване на рози в 8 стъпки

Как да подрязвате рози: общи правила, които трябва да следвате

1.       Наклоненият срез трябва да се направи приблизително 5 mm над пъпката.

2.       За голям розов храст подрежете клоните над пъпката, която е от външната страна.

3.       Ако искате да получите изправен храст с вертикални издънки, подрязвайте до пъпката, която се намира от вътрешната страна на стъблото.

4.       Двугодишните леторасти се съкращават с две до три очи от основата, а едногодишните леторасти се съкращават над горната добре оформена пъпка, разположена под избледнелите пъпки.

5.       При зрели рози мъртвите и отслабени клони и къси издънки се отстраняват напълно.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес