Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се отглежда босилек в домашни условия?

10 февруари 2024, 12:02 часа

Босилекът е ароматно растение, което се използва като подправка в различни ястия. С босилек се приготвя популярният сос песто, който представлява смес от босилек, борови ядки и пармезан. Растението е традиционна подправка за много кухни по света, особено в италианската, тайландската, виетнамската. Името на растението е от гръцката дума basilikohn, което означава “кралски” и показва отношението към босилека още в древността.

Родината на босилека е Индия, където се пази като икона на гостоприемството. В Италия растението е символ на любовта. Според легендите в Египет се използва за балсамиране на мъртвите. Днес се отглежда в много страни по целия свят.
Босилекът се превръща във все по-популярна и използвана подправка и в българската кухня.

Уникален аромат: Защо всеки трябва да отглежда босилек в саксия

Ако искате да имате пресен босилек за приготвяне на пица, песто или други ястия, може лесно да го отглеждате в домашни условия. Босилек може да засадите на открито в градината или в саксия. Той е топлолюбиво растение, затова е най-добре да го захваните чрез разсад, за да се развие по-рано. Разсадът е по-добре да се отгледа от семена, след което да се премести на друг терен.

Засаждане

Засаждането на растението става със семенца, които може да си купите. Когато ги избирате, предпочитайте такива от нискорастящи сортове  Засейте ги в сандъче или саксия в не прекалено влажна пръст и на дълбочина от не повече от 0,5 см. Най-подходящият сезон за засаждане на босилек е през пролетта. Но, ако отглеждате растението у дома, сезонът няма значение.

Босилекът е топлолюбива култура, затова поставете семенцата да поникват на топло място. Може да си купите вече засаден босилек в саксия. Когато избирате такъв от пазара или магазина, внимавайте листата му да не са почернели.

Пресаждане

Когато босилекът започне да пуска листенца, може да го пресадите в по-голяма саксия. Ако сте купили босилек в саксия, добре е да го оставите около една седмица у дома да се приспособи, преди да го пресадите в друга саксия. Босилекът не е много претенциозен по отношение на почвата.

Важното е да го оставите на слънчево място, най-добре директно на перваза на прозорец. През лятото може да го изнасяте на балкона. Имайте предвид, че стъблата на босилека могат да стигнат до около 50-56 см височина, ако не се подрязват редовно. Затова е препоръчително да оставите разстояние от около 30 см между самите коренчета, когато ги разсаждате.

Проблеми при отглеждане на босилек и как да се справите с тях

Поливане

Не забравяйте да поливате босилека редовно.  Когато растението има вече 5-6 листенца, може да го пресадите в саксия. Някои сортове босилек растат доста “разперени” и имат нужда от повече пространство. Поливайте босилека в корените, без да мокрите листата. Трябва да поливате редовно, но проверявайте дали почвата е суха. Ако все още е влажна, растението може да издържи още няколко дни. Не прекалявайте с напояването.

При студено време

Ако босилекът ви е на открито и стане студено, се препоръчва да го приберете отново на топло. Ако много се е разраснал, може да изсушите или замразите някои от листата му, които използвате по-късно.

Бране

Босилекът се подрязва с подходяща ножица. Ако предпочитате да използвате пресен босилек, не го изчаквайте да стигне до фазата на цъфтеж. Отрежете не повече от ⅔ от цялото растение.

Сушене

Ако искате да използвате сух босилек, след като отрежете няколко стръка, трябва да ги завържете на малко снопче и да го закачите на проветриво място. Изсушеният босилек може да бъде стрит и прибран в подходящ съд или бурканче, което задължително трябва да затворите добре.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес