Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрем пожълтяването на пипера

08 август 2024, 22:30 часа

Пиперът е култура, която изисква специални условия за отглеждане. Промените в агротехническите практики, неправилната почва, неблагоприятните климатични условия, както и грешките в поливането и подхранването често водят до пожълтяване на листата. В тази статия ще разгледаме основните причини за пожълтяването на пипера и ще дадем съвети как да го предотвратим.

Температурата като ключов фактор

Пиперът обича топлината и при отглеждане на открито, често се сблъсква с непредвидими температурни промени, които сериозно засягат неговото развитие и плододаване. Разликите между дневните и нощните температури или продължителното застудяване водят до жълтеене на листата. Когато почвата изстине, корените спират да функционират нормално, което намалява снабдяването на надземните части с хранителни вещества. Това е особено валидно през пролетта, когато честите дъждове и температурните колебания са често срещани.

Летни трикове за изобилна реколта от пипер

За да се справим с този проблем, можем да покрием почвата между редовете с черен полиетилен, което подобрява всмукващите функции на кореновата система. Азотното подхранване или използването на препарати, стимулиращи растежа, също могат да помогнат за ускоряване на развитието на растенията.

пипер

Подходящата почва

Почвата играе важна роля за здравето на пипера. Липсата на хранителни вещества, особено азот, води до жълтеене на листата. В такъв случай е необходимо подходящо подхранване. Ако почвата има неподходяща киселинност, мерките за нормализиране на рН трябва да се предприемат преди засаждането. При алкални почви могат да се използват физиологично кисели торове като амониев сулфат и двоен суперфосфат, а за намаляване на алкалността - настойка от иглолистни дървета или мулчиране с торф. За кисели почви е подходящо използването на хумати и пепел.

Направете това и пиперът ще узрее по-бързо

Ако почвата не е подходяща, ситуацията може да се подобри частично, но листата ще останат с жълтеникав оттенък до края на сезона.

Поливане

Поливането на пипера също трябва да бъде правилно регулирано. Влажното време изисква избягване на допълнително поливане, тъй като прекомерната влага води до пожълтяване на листата. При засушаване пиперът се нуждае от по-често поливане. Ако почвата пресъхне, долните листа пожълтяват и падат, а останалите стават жълти. За да се задържи влагата, се препоръчва мулчиране, а при силно засушаване растенията трябва да се пръскат с топла вода рано сутрин или вечер.

Пожълтяването на листата на пипера може да бъде предотвратено чрез правилни агротехнически практики, подходяща почва, контролирано поливане и оптимални температурни условия. С малко усилия и внимание към детайлите, можем да осигурим здравословен растеж и плододаване на пипера.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес