Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

01 май 2024, 14:15 часа

Сивото гниене е сериозно заболяване, което може да нанесе значителни щети на култивираните ягоди. Тази гъбична болест е известна със своите характерни симптоми - неправилни петна по листата и жълтокафяви петна по плодовете, които постепенно се покриват със сивобял налеп. Здравите растения могат бързо да бъдат заразени, затова е важно да се вземат подходящи мерки за контрол и предотвратяване на тази болест.

Гниене на ягодите - направете това и ще спасите реколтата

Борба със сивото гниене

За да се справим със сивото гниене, е от съществено значение да се предприемат правилни стъпки за неговото предотвратяване и контрол. Ето някои от основните принципи:

ягоди

  1. Пръскане с препарати: Първото пръскане трябва да се извърши в началото на цъфтежа на растенията, второто - във фазата на най-силния цъфтеж, а третото - в края на цъфтежа. Използвайте препарати като фундазол, ронилин или метилтопсин в концентрация от 0,1%. Важно е да се спазва карантинният срок от 20 дни, за да се избегнат отравяния и алергии.
  2. Избор на подходящи растения: Огледайте ягодите си в края на месец май и изберете само здрави растения с добра плодовитост. Маркирайте подходящите растения със забита до тях пръчка.
  3. Разсаждане на млади корени: Набележете от кои корени можете да отделите млади корени за разсаждане през есента. Изберете само здрави корени от сортове с добри характеристики.

Гниене на ягодите - ефективни методи за спасяване на реколтата

Сивото гниене по ягодите може да бъде сериозна заплаха за вашите растения, но с правилна грижа и предпазни мерки можете да се справите успешно с тази болест. Избягвайте заразяването чрез редовни прегледи на растенията, правилно използване на препарати и избор на здрави, и устойчиви сортове. Прилагайки тези съвети, ще можете да се наслаждавате на здрави и обилно плодоносещи ягоди във вашата градина.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес