Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да решим проблема с бледия разсад от пипер и патладжан?

24 април 2024, 12:22 часа

Отглеждането на разсад от зеленчуци е забавно и полезно занимание за много градинари. Въпреки това, дори и най-опитните могат да бъдат „нападнати“ от проблеми, като блед и летаргичен разсад от пипер и патладжан. Нека поговорим за основните причини за тези проблеми и начините за тяхното решаване, според опитните градинари.

Причини за бледност и летаргия на разсад

Една от основните причини за бледността и летаргията на разсада е липсата на осветление. Растенията от пипер и патладжан изискват достатъчно светлина за нормално развитие и фотосинтеза. Ако разсадът е на сянка или не получава достатъчно светлина, това може да доведе до неговото издължаване, избледняване и общо отслабване.

Кога е най-добре да се сее разсад пипер?

Какво да правим с бледия разсад от пипер и патладжан?

Един ефективен начин за възстановяване на здравето и жизнеността на разсада от пипер и патладжан е използването на магнезиев сулфатен тор със сяра. Този тор обогатява почвата с основни микроелементи и спомага за подобряване на процесите на фотосинтеза.

Приложение на тор с магнезиев сулфат

За подхранване на разсада можете да използвате следния метод: разтворете 1 супена лъжица магнезиев сулфат със сяра (около 10 g) в 10 литра вода. Разбъркайте добре разтвора, за да сте сигурни, че всички кристали са се разтворили. След това излейте получения разтвор върху разсада на пипер и патладжан в корена. Ако имате малък брой растения, можете да разредите 1 g магнезиев сулфат на 1 литър вода или 2 g на 2 литра вода и да го използвате за поливане на разсада

Отглеждане на здрав и силен разсад пипер - ето как се прави

Допълнителни препоръки

В допълнение към торенето, обърнете внимание на следните точки:

1.       Осветление. Осигурете на разсада достатъчно осветление, особено ако е на закрито или под навес. Можете да използвате фитолампа.

2.       Поливане. Наблюдавайте графика на поливане и избягвайте пресушаването или преовлажняването на почвата.

3.       Температурни условия. Осигурете на разсада комфортни температурни условия и избягвайте резки промени. Така ще си гарантирате здрав и силен разсад.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес