Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поливате правилно хризантемите през есента?

05 септември 2024, 14:11 часа

За градинарите периодът на активна подготовка на трайни насаждения за зимния период вече тече. Важно е през този момент да се обърне внимание и на хризантемите. Не всички градинари знаят, че правилното есенно поливане ще помогне на цветята да оцелеят през зимния студ.

Как се поливат правилно хризантемите през есента?

През есента трябва да изчакате сухо време и да излеете половин кофа върху всяко цвете. Процедурата трябва да се повтаря веднъж на всеки седем дни. Но грижите за това цвете не свършват дотук. След това поливане ще трябва да добавите хранителни вещества. Това помага на цветята по-склонни да оцелеят през зимата.

Това подрязване на хризантемите ги кара да цъфтят обилно

Препоръчително е да изчакате шест часа след поливането. След това използвайте петдесет грама суперфосфат и двадесет и пет грама калиева сол на квадратен метър цветна леха с хризантеми. Приложете торовете според инструкциите на производителя.

Торенето се извършва 2-3 часа след поливането, върху влажна почва. Средно на 1 кв.м. почва се добавят 40-60 гр суперфосфат и 25-30 гр калиева сол или калиев сулфат.

След това е необходимо да се извърши мулчиране. Слоят трябва да бъде най-малко седем сантиметра. Торфът би бил отличен вариант. Можете също така да използвате здрави листа или сено.

Торенето на хризантеми за зимата може да се извърши и в самото начало на септември (или дори в края на август), така че торът има време да се абсорбира и наистина добавя сила към растенията, повишава имунитета и им помага за повишане на устойчивостта срещу замръзване.

За есенно торене се използват фосфорно-калиеви торове. Не трябва да се използват азотни - те ще доведат до прекомерен растеж на зелената маса на растението, а младите издънки ще умрат, когато настъпят първите студове, като вече са лишили растението от необходимата сила, за да оцелеят през зимата.

По отношение на поливането не забравяйте, че трайните насаждения могат да замръзнат през зимата не само поради ниски температури на въздуха, но и поради липса на влага, тъй като дехидратираните култури не могат напълно да издържат на неблагоприятни климатични условия.

Разбира се, по време на есенния цъфтеж хризантемите се нуждаят от редовно поливане, чийто обем и честота трябва да регулирате в зависимост от метеорологичните условия, за да не изсъхнат цветята и да се предотврати загниването на корените в студената почва. След поливане почвата трябва да се разкопае, за да се предотврати прекомерното изпаряване на влага и да се обогати почвата с кислород. В същото време е необходимо да се унищожат останалите плевели.

Точно преди настъпването на студеното време си струва да извършите окончателното поливане на хризантеми като използвате най-малко 5 литра вода за всеки храст. Тогава растенията ще могат постепенно да абсорбират вода от почвата през зимата. А слой мулч, който по-късно ще използвате за изолация на корените, ще помогне да се запази влагата в почвата до пролетта.

Зазимяване на хризантеми: Ето какво трябва да знаете

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес