Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да поканим пеперудите в градината си?

04 април 2022, 18:40 часа

Хората, които обичат да гледат как пеперудите пърхат във въздуха, често желаят да поканят възможно най-много от красивите насекоми в своята градина. За постигането на тази цел е необходимо да се знае какъв вид растения и цветя биха могли да привлекат пеперудите и да се следват някои прости насоки за засаждане и създаването на идеалното убежище за пеперуди във вашата градина.

Местоположение

За да създадете кът за пеперуди в градината ви изберете тихо място, където поне шест или повече часа може да се нагрявано от пряка светлина. Повечето градински растения, предпочитани от пеперудите, имат нужда да бъдат силно огряти от слънцето, а самите пеперуди обичат светлината.

За привличането на пеперуди в градината може да се пробвате да групирате растения обичани от пеперудите в различни нейни части. Това ще осигури разнообразие от места за хранене на пеперудите. Независимо дали изграждате нов вид градина или търсите подходящ тип място в съществуваща такава, изберете място със страхотна гледка от веранда, вътрешен двор или прозорец.

Групирайте цъфтящите растения в три или повече разновидности, за да създадете разнообразие от цветни лехи. Пеперудите ще забележат по-бързо групите с ярки едноцветни цветя. Ако подреждате градината си до фиксирани обекти (като стени), не бива да забравяте подреждането на високи и ниски растения, така че да не се припокриват и да са привлекателни за пеперудите. Някои пеперуди се привличат от диви и ливадни цветя, така че можете да използвате съответните във вид на цветни лехи в стил диви ливади.

Как да си направим билкова градина

Растения, които доставят любимия нектар на пеперудите

Нектарът и цветният прашец на цъфтящия тип растения, осигуряват храна за пеперудите. За привличане на пеперуди в градината е необходимо засаждане на различни цветя в различни периоди на цъфтеж, така че нектарът и прашецът да са вкусни от пролетта до есента за пеперудите.

Когато избирате растения за „вашата градина с пеперуди“, дайте приоритет на медните и ароматните култури и тези с ярки венчелистчета и прости цветя или чадъри: пеперудите са по-склонни да получават нектар и цветен прашец от плоски повърхности. Идеални са многогодишните насаждения ехинацея, валериана, риган, лавандула, глициния, глициния, градински чай. Сред едногодишните цветя, привличащи пеперудите  са  - невенчета, цинии, лантаниди и върби, но най-много се открояват теменужките.

Можете да имате зеленчукова градина, дори да нямате много място

Например, ако сте се уверили, че насекомите обичат градината ви, тогава трябва да разберете, че на това място те ще снесат своето потомство. На следващата година пеперудите и техните ларви могат да атакуват вашите растения. Също така си струва да сте наясно с факта, че след появата на огромен брой пеперуди във вашата градина, това може да привлече онези участници в хранителната верига, които се хранят с тях.

Вероятно е и много птици да се появят в градината и по този начин след няколко години нашествието на пеперуди и птици ще навреди на вашата градина. Тъй като пристигащите птици, освен че ядат пеперуди, ще започнат да унищожават червеи и други насекоми.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес