Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да накарате теменужката да цъфти обилно

06 ноември 2021, 09:30 часа

Видовото разнообразие на цъфтеж на теменужката привлича производителите на цветя, особено след като това растение е възможно най-непретенциозно и компактно. Грижата за теменужките е проста, те цъфтят често и дълго време, но e нужно правилно внимание, особено през зимата.

За много начинаещи фенове на цветя теменужките не цъфтят през зимата, но тези, които отглеждат тези цветя от дълго време, знаят много тайни. През зимата теменужките имат малко естествена светлина, за да цъфтят активно, те се нуждаят от поне 12 часа на ден. Добре е да поставите няколко лампи за изкуствено осветление и да ги включите за няколко часа сутрин и вечер, а може би и малко повече.

Температурите не трябва да бъдат по-ниски от 10 градуса, иначе цветето ще бъде слабо. През зимата температурата не трябва да пада под 20 C. Не забравяйте, че теменужките не понасят течения, трябва да ги предпазите от това. Теченията вредят на корените, те започват да гният, така че трябва да помислите за подходяща изолация на прозореца.

Как правилно се отглежда саксийна теменужка

Много е важно да се осъществява правилно поливането на растението, това се прави сутрин, така че влагата да се абсорбира по-добре. Не можете да използвате чешмяна вода за напояване, необходимо е тя да се утаи. Температурата на водата да не е по-ниска от стайната, но може да бъде малко по-топла. Трябва да поливате внимателно, без да заливате растението, или да наливате вода в чинийката. Преовлажняването е много по-вредно от сухата почва, така че поливането е необходимо само ако почвата отгоре е суха.

Студените стъклени прозорци също са опасни за теменужките, трябва да ги поставите малко по-далеч, като избягвате контакт. При проветряване на помещението растенията трябва да бъдат отстранени от прозореца, в противен случай теменужките могат да замръзнат. През зимата може да има опасност от радиатори за отопление, тъй като въздухът, който се издига от тях, е твърде горещ за теменужките, използвайте защитни екрани.

Подхранване на теменужките не е необходимо, но понякога можете да си купите специална тор или янтарна киселина. Това ще ви позволи да постигнете разкошен цъфтеж на теменужките през зимата.

Цветята вече няма да увяхват, дори ако не сте си у дома

Рядко може да се срешне човек, който не харесва красивите теменужки, но мнозина в старанието си да протежават различни цветове от тях, купуват растения и не се интересуват от правилният начин за грижа към тях. Така прекрасните цветя са обречени на сигурна смърт.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес