Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изгоним черешовата муха веднъж завинаги

05 юни 2024, 09:00 часа

Черешовата муха е един от най-опасните вредители за черешите и вишните, като нейните атаки могат да доведат до почти пълна загуба на реколтата. В тази статия ще разгледаме какво представлява черешовата муха, как да разпознаем нейното присъствие и най-ефективните методи за борба с нея.

Биология и поведение на черешовата муха

Черешовата муха развива само едно поколение годишно и зимува като какавида в почвата на дълбочина до 10 см. През пролетта, когато средната дневна температура на почвата се повиши над 10°С, започва развитието на какавидите. Мухите излизат между 1 и 25 май и летят в продължение на 40-58 дни, хранейки се с нектар от различни цъфтящи растения. Една седмица до 10 дни след излитането, те стават полово зрели и започват да снасят яйца по листата, предпочитайки огряната от слънце страна на дърветата. Женските мухи снасят яйцата си през най-топлите часове на деня при температура над 18°С.

С какво се пръскат черешите против червеи?

Вреди и симптоми

Черешовата муха снася яйцата си под кожицата на плодчетата, които скоро започват да червясват. В един плод може да има по 2-3 яйца, а за 2-3 седмици една муха може да снесе 150-200 яйца. Ларвите, излюпващи се от яйцата, се хранят с месестата част на плода, превръщайки я в кашообразна маса. Повредените плодове потъмняват, омекват и често хлътват откъм повредената страна. Ларвите завършват развитието си за 16 до 20 дни, след което напускат плода и какавидират в почвата.

череши

Ефективни методи за борба

1. Ръчно събиране и обработка на почвата

Пълното и навременно обиране на плодовете е ключов фактор за унищожаването на ларвите на черешовата муха преди да напуснат плодовете. Обработката на почвата обаче не намалява значително плътността на какавидите, а само удължава летежния период поради заравянето им на по-голяма дълбочина.

2. Използване на инсектициди

За борба с черешовата муха се използват предимно контактни инсектициди като Вазтак 100 ЕК, Децис 2.5 ЕК, Нексид 015 КС и други. При средно ранните сортове череши е необходимо пръскане след началото на летежа, а при късните сортове – две пръскания: първото 15 дни след започване на летежа и второто 8-12 дни по-късно. При ранните сортове череши химична борба не е необходима.

За да е богата реколтата на черешите, направете това през пролетта

3. Биологични и механични методи

Жълтите лепливи уловки са ефективен начин за мониторинг и борба с черешовата муха. Те се поставят преди зазряването на най-ранните сортове, възможно най-високо от южната страна на короната, като се препоръчва по една уловка на всеки 10 дървета. Шишета капани с примамна течност (ферментираща меласа или смес от вода, захар и амониев сулфат) също могат да бъдат използвани за привличане на мухите.

Борбата с черешовата муха е комплексен процес, който изисква комбиниране на различни методи за постигане на ефективни резултати. С използването на инсектициди, жълти лепливи уловки и редовно обиране на плодовете, можем да сведем до минимум щетите, причинени от този вредител. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес